1. okt, 2018

Röda vinbär, fåglar runt knuten, klimatflykt en faktum, urbanisering ett faktum, pappers- o hemlös

Fågelungarna från i somras kastade sig över jordnötterna, när det bjöds från fågelmatare. Pilfinkarna, drygt 10, talgoxar 4, blåmes, ett par och så nötväckan. Speciellt talgoxarna rör sig även på altanen (frön serveras strax utanför) och hackar på stearinljus. Orädda. Bryr sig knappt, när jag kommer ut. Eller bryr sig för den delen om katten Tassi, som studerar fågellivet intensivt.

Har tillbringat helgen med att röja både ute och inne. Framför allt är jag nöjd med att ha grävt upp den 30-åriga döda röda vinbärsbusken och planterat en ny, som förhoppningsvis ska bli lika trogen och mäktig som den förra, vilken inköptes i Oskarshamn minns jag. Den blev enorm och gav mängder med bär, som maken L plockade och frös in. Blir det livsmedelskris, så har jag i alla fall vinbär i frysen för mer än en vecka. (Det sägs att vi klarar en kris med bunkrade livsmedel en vecka i Sverige).

Röjning, städning och så födelsedagsfirande för barnbarn, som fyllde 10. Nöjd och rätt rådbråkad efter allt fysiskt arbete. Nu åter till möten och politiskt arbete, men i lugnt tempo den här veckan.

DN igår – äntligen en sammanhållen artikel om ”Floden kommer att ta deras hem”, situationen i Bangladesh, där 10 000-tals människor tvingats flytta på grund av jordens uppvärmning. De bor i nu i slummen i Dhaka. 2 miljarder människor lever i tätbefolkade områden som kan tvingas på flykt om havsnivån fortsätter att höjas. Bangladesh är särskilt utsatt. Mycket hög tid att inte sätta klimatförändringar som ett politikområde bland andra. Klimatet är i allt, hela tiden. Och fattiga människor tvingas flytta först. Men till vad?

Också DN igår om flyttströmmarna i Sverige – av annan anledning än klimatförändringen. Kompetensbristen för arbetsgivare som behöver anställa. Nästan alla län i Sverige tappar högskoleutbildade till fem områden i Sverige, främst storstäder med omnejd. Det är ju precis det min, ännu på förslagsstadiet, motion till Växjö fullmäktige handlar om. Vad kan göras för att unga färdigutbildade människor, många kvinnor, drar så fort de kan från t ex Växjö/Kronoberg? När inför Sverige den norska modellen med att efterskänka studieskulder till den läkare som arbetar på landsbygden förslagsvis i minst fem år? Det funkar i Norge.  Kanske ska ”landsbygd” få en vidare definition än den vanliga och inkludera de områden i Sverige som har stort tapp av utbildade unga människor?

Och äntligen, Anna Lundberg, professor och tidigare särskild utredare för regeringen ”om uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder”, SOU 2017:84, fyller SvDs debattsida söndag 30/9. Mycket läsvärt om det faktum att alla statslösa och de som har ett utvisningsbeslut över sig INTE har något att återvända till. Det finns inget land som vill ta emot. ”Antingen blir de papperslösa i något annat land inom EU eller så hamnar de i en socialt och ekonomiskt helt utblottad situation som står i skarp kontrast till välfärdsstatliga ideal. ” Artikeln ger mycket kunskap om flyktingars situation i världen, som verkar vara totalt bortblåst – med vissa undantag – i svensk debatt.

Tiden flyter iväg och jag får sluta för att dra mig in till staden och dagens uppgifter.

Carin Högstedt

181001

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se