21. sep, 2018

Meningen med livet och döden, Mazzarella, badrekord, valresultat, katten Sally,

Lyssnade på Merete Mazzarella igår kväll. Hon var inbjuden av Bibliotekets vänner att tala om sin bok ”Är det meningsfullt att tala om livets mening?” Då jag tyckte mig vara omringad av död just igår, så tänkte jag att titeln passade mig. Kunde jag få hjälp att hitta någon mening? En vän har nyligen plötsligt dött. Han hade för övrigt säkerligen varit på föreläsningen. Vi brukade byta några ord om litteratur när vi sågs. Igår fick jag reda på att en partikamrat sedan 1970-talet avlidit. Igår körde jag avlidna katten Sally till djursjukhuset för att få henne kremerad, precis som jag gjort med de två andra katterna vi haft maken L och jag. De kommer tillbaka hem i en liten ask. Som sagt; mycket död.

Merete, professor vid universitetet i Helsingfors och författare, är lättsam om svåra frågor. Njutbart att lyssna till hennes anekdoter som svar på frågor om empati, medkänsla, förlåtelse och livets mening. När hon frågat människor om meningen med livet har hon fått svar som ”kärlek och arbete”. Det svaret ligger väl nära till hands för många. Merete själv bytte ordet arbete mot ”verka”. Att verka. Smart och där hittade jag en mening med livet även denna dag. Arbete kopplas till lönearbete, yrke, position. Att verka är både arbete i vanlig bemärkelse och så mycket mer än 8till5. Att verka går dessutom att göra efter döden. Jomenvisst, så är det ju. Hugnesamt att höra någon prata om detta. Fullsatt i salen och uppskattande applåder.

Under min semestervecka i Alghero, Sardinien blev katten Sally, gammal och ynklig, hastigt mycket sämre, slutade äta och dog här hemma. Min mellandotter hade hand om katterna och fick uppleva Sallys död, som var lugn. Sally blev ca 18 år, kom från Djurens vänner, som tagit hand om henne från ett olämpligt hem. Hon blev framför allt maken L.s katt och dör alltså nästan på årsdagen av maken L.s bortgång. De två tidigare katterna vi haft tillsammans blev 19 respektive 20 år. Jag tar det som en antydan att de trivts hos oss.

Semesterveckan var lyckad, sol, bad och härliga varma kvällar. Även en och annan regnskur. Ca 30 grader i havet! Inte behov av något ytterplagg någon gång. Följde alltså rösträkningarna på avstånd och lite sporadiskt.

Denna sommar måste vara rekord i badande för min del, från maj till september. Att simma verkar vara bra för den förslitning jag har i ena axeln (har papper på den defekten nu efter röntgen). Barnbarnen var mer i vattnet än på land.

I valrörelsen är det en typ av interna möten som måste till; valledningar om beställningar av affischer, broschyrer, bemanning av valstugan och en valbudget som ska hållas. Efter valet är det fortfarande interna möten men nu på temat valutvärdering, vad gör vi med valresultatet, vilka uppdrag har vi av egen kraft och vilka kan vi samarbeta med och eventuellt på så sätt få fler uppdrag. Och så träder valberedningen in. Så småningom ska ett medlemsmöte besluta om vem som ska ha vilket uppdrag. Inte givet att alla blir nöjda! Igår första mötet i V.s lokala ”förhandlingsgrupp”, där jag ska vara ”back-up”.

Nyhetskrönikan i DN idag av Viktor Barth-Kron med titeln ”Vad är det ni firar, Vänsterpartiet?” är läsvärd. Jo, vi firar ett något ökat stöd hos väljarna, men visst – tittar vi på Växjö kommun så har S+V precis som förra perioden 24 mandat av 61, fast V har ett mer och S ett mindre. Lägger vi till MP så har de ett mindre än förra perioden och sammantaget blir det 27. Inte så mycket att hurra för. De fyra allianspartierna har 29. Detta trots allvarlig kritik från medborgarna mot nya kommunhuset för bortåt miljarden, Trafikplats Fagrabäck och försämrat miljöresultat i ranking, utförsäljning av hyresrätter med mera.

Hör på radion att enligt Novus så har MP plats i riksdagen tack vare stödröster från S och V. Tänkvärt när MP väljer sida att samarbeta med.

Nu ska det bli ordning och reda här hemma! Städa, rensa, plocka och ordna. Läsa, skriva. Lediga helger ska vara regel och inte undantag. Kultur och sociala aktiviteter. Börjar idag. Inga möten denna fredag, helgen fri. Har flera idéer till nya motioner och skrivelser. Kan vara ett helgnöje att formulera sådana också. Ska vägas mot att rensa förrådet!

Carin Högstedt

180921

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se