1. sep, 2018

Goda krafter, släktforskardagar, mänskliga rättigheter? LSS, amnesti, tvåsiffrig opinion

Det hände igen; två partiledare i TV pratade om ”gymnasielagen” – de unga afghanernas möjlighet att stanna i Sverige om de går i skolan. Lagen beskrivs som hafsverk från många håll och det må vara så. Men INGEN talar om de ca 9 000 ungdomarna som människor i en fruktansvärd situation med hotet om utvisning till ett livsfarligt Afghanistan som ständig följeslagare. Jag tänker på duellen mellan M-ledaren och S-ledaren igår. De görs till en juridisk fråga. Unga människor som varit här bra länge nu, som inget hellre vill än stanna och studera, arbeta, bilda familj och leva ett värdigt liv. De har ingen som helst framtid i ett Afghanistan, där de ofta inte han någon anhörig, aldrig varit där ens utan vuxit upp i Iran, finns inte arbete, civila dör i bombräder så gott som dagligen… Ingen vettig människa sätter sin fot i det landet – UD avråder naturligtvis från resor dit.

Amnesti hade varit smidigt och humanistiskt. Det är mitt partis linje sedan kongressen i februari. Gymnasielagen är ingen ond vilja i, men eftersom den inte accepteras av juridiken så har den förvärrat situationen. För ungdomarna. Idag kl 12.00, lördag 1/9 är det manifestation för dessa ungdomar, på scenen Storgatan i Växjö. Väl mött där!

I förrgår kväll hade Equmeniakyrkan politikersamtal om Mänskliga rättigheter, FN-konventionen. Vi var fyra representanter för fyra partier som svarade på frågor, varav en del var utskickade i förväg. Tidigare hade varit motsvarande med fyra andra partier. Här stod nu V, MP, L och M. Frågorna rörde stöd till ideella organisationer som arbetar med de ensamkommande t ex, ordnar boende och ”familjer” till dem och stöder oavbrutet för att ungdomarna inte ska bryta ihop fullständigt. 18 ungdomar i Växjö kommun är nu utan hem. Föreningen Goda Krafter har avtal med kommunen och gör sitt bästa för att lösa situationen. Får de resurser så det räcker? -Det är snålt, anser jag. Kan bli generösare. Finns vänfamiljer som har flera barn själva och bidraget de får för ytterligare ett barn räcker egentligen inte. Det är heller inga kommunskattepengar, påpekar MP.s representant, vartenda öre kommer från staten. Diakoncentrum är också en förening som har avtal med kommunen. De gör stordåd för utsatta människor av alla kategorier. Bidraget är 300 000 kr om året. En struntsumma i sammanhanget.

Det var ett tämligen bra samtal, där partiföreträdarna visade mer empati än sina respektive partier eller i regeringsställning. Tyvärr var publiken fåtalig och debatt överflödig. De som var där var till dels medlemmar i olika partier och visste precis hur läget är inom området mänskliga rättigheter. Jag är stolt att kunna säga att mitt parti har inte velat hit och dit. Linjen är klar: Permanenta uppehållstillstånd (PUT), familjeåterförening, värna asylrätten, snabb handläggning. Amnesti för de ca 9 000 ensamkommande. Beredskap för klimatflyktingar.

I bilen till kyrkan hörde jag det senaste om LSS. Tre partier har plötsligt ändrat sig. Nu ska barn som behöver sondmatning t ex få assistans och en utredning ska inte inväntas, vilket varit budskapet tidigare, från regeringen S+MP, från C och från M. Mediala reportage om vilken gräslig situation indragning av assistans har ställt familjer i tog skruv, 10 dagar före valet. Under galgen. Pinsamt. Mänskliga rättigheter? FN.s konvention om villkoren för personer med funktionsnedsättningar? Ja, den är också underskriven. Agenda 2030 – FNs 17 mål om jämlikhet, jämställdhet, avskaffa fattigdom, rent vatten, utbildning för alla… Alla länder minus möjligen USA har skrivit under. Dags att gå från ord till handling. Åttonde rikaste nationen håller sig med ”fattigpensionärer”, medborgare som arbetet hela livet och som belönas med en pension som inte räcker månaden ut. - Ja, jag har svårt att få ihop mål och medel, ord och verkstad . Förstår frustrationen som många människor bär på. Hoppas innerligt på ett val som går åt rätt håll – så kallade svaga grupper ska stå överst på dagordningen, inte längst ner.

Behöver inte sägas att dagarna är fulla med valrörelseuppgifter. Igår var jag i valstugan från 10 till 18, med avbrott för lunch och lite ärenden. Tyvärr  regnigt och kallt men fullt av ungdomar med massor med frågor och andra trevliga människor med glada tillrop. Vi studerar opinionsundersökningarna, vi har tillförsikt, dock väl medvetna om att det bara är valresultat som räknas. Fullmäktige tog 4,5 timmar i tisdags, i onsdags gjorde vi sista (V)äxjös Kommunnytt före valet. Det är nu under spridning. Jag ska ägna söndagen åt min rejäla bunt.

Idag lördag är det Braåsfestivalen och jag ska dit i eftermiddag. Innan dess en snabbvisit på Släktforskardagarna, som äger rum i Växjö lördag-söndag. Flera tusen människor från hela landet kommer dit. Men politiken går före släktforskningen för min del en vecka till.

V-partister har ca 7 insändare/artiklar inlämnade till stora tidningen Smp. Det är inte så – om någon undrar – att vi inte skriver; det är trångt om utrymme. En valrörelse för länge sedan vet jag att tidningen utökade till tre sidor med insändare inför valet. Kanske vore idé Smp?

Carin Högstedt

180901

@hgstedt (har problem med kontot f n)

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se