10. aug, 2018

Grand Samarkand, tillgänglighet, Älghult, Uppvidinge, tillförsikt, V-boa

Fy vad det blåser! Hemma denna fredag kväll från att ha varit på marknad i Älghult. Sitter lite tveksamt på altanen. Kofta på för första gången på mycket länge. Det är mycket med väder. Natten till torsdag åskade det. Jag hade precis somnat och hörde men gick inte upp. På morgonen mötte jag en altan som drabbats av tromb eller något ditåt. Omkullvräkta krukor, möbler på vift. Inte roligt alls. Natten till idag hörde jag åskan kl 3.00. Gick upp för att bevaka altanen. Satt till 3.30 och såg blixtarna fara härs och tvärs över sjön, regnet smattrade och det blåste, men inte så att sakerna lyfte. 6 mm regn plus i natt 13 mm. Ändå något.

I Älghult idag blåste det också. Folk fick stå och hålla i sina tält bitvis. Trevlig marknad, Stod vid V-tältet och delade infoblad och pratade med folk och partikamrater. Bra stämning i gruppen, tillförsikt. V Uppvidinge fick beröm av både motståndare i politiken och folk i allmänhet. Så jag lämnade Älghult efter en inköpsrunda och besök på kyrkogården vid gott mod. Vi ska klara valet bra, vi har kandidater, vi har goda förslag. Fyra veckor kvar bara!

Vi har startat dörrknackning nu. Ja, det är sent. Borde gjorts i våras. Dessutom är ett fåtal hemma när vi knackar mellan 17 och 18. Igår var det över 30 grader ute och folk är utomhus, många på badplatser. Vet inte vilka tider som är bäst, vilka dagar eller vilka kvarter. Min erfarenhet är att folk är trevliga när de öppnar dörren, men vilken effekt det har – ingen aning. Vet att det var positivt när vi knackade dörrar hösten/våren före ett val och frågade efter vad folk tyckte vi skulle driva i kommande valrörelse. Det har vi inte hunnit med. Kan bero på att sociala media tar mer kraft och tid? Ja, där har jag nog en korrekt iakttagelse. Kanske är dörrknackning helt bortkastad i denna tid. Eller inte. Det är väl som vanligt; det krävs att partierna är ÖVERALLT för folket är det.

Deltog i tillgänglighetsvandring i köpcentrat Grand Samarkand i onsdags. Två timmar plus en halv ungefär och vi var ca 20 personer som gick runt och lyssnade på tillgänglighetskonsult Maarit. Hon jämförde med vad vi kom fram till 2011, då Samarkand var nytt. Det var många brister då och många kvarstår, men de deltagande representanterna för fastighetsägarna hade gjort en hel del. De förstod poängen med tillgänglighet för personer med olika funktionsnedsättningar men talade också om balansgången mellan krav, kostnader och andra aspekter från butikerna. Det första som hände var att vi fick gå ut för att kunna höra vad vi sa på grund av hög musik. Jag blev lite nedstämd av att så många regler och förordningar är okända och att stadsbyggnadskontorets representanter säger att de inte fixar den lagenliga tillsynen på grund av resursbrist.  Det är otroligt segt att verka för tillgänglighet. Fruktansvärt. Jag beundrar dessa ideella människor som finns i rörelsens olika föreningar och inte ger upp, trots motståndet. Ofta handlar det bara om att använda huvudet och tänka till. Att göra rätt. Det är inte dyrare än att göra fel. Och här i kommersialismens högborg gäller ju att få kunder, så varför då inte anpassa för fler kunder?

I morgon lördag ska valstugan, V-boa, byggas. Vi har också Röd lördag, så jag drar in till stan. Annars är det akut att städa, vilket inte är gjort sedan midsommar. Ja, det var en ovanligt varm och torr sommar! Eller försmak av en ny era med högre temperatur? Vem vet hur det ser ut om 50 år. I det sammanhanget kan städningen kvitta. Klimatpolitiken är viktigare. Läs gärna Naturskyddsföreningens betyg av partiernas miljö- och klimatpolitik och Djurens Rätts  ranking av partiernas djurskyddsförslag! Om du bryr dig om just de frågorna så finns kunskap om partiernas politik på respektive förenings nätsidor.

Simmade ikapp med sex änder igår. De vann. Inte alls rädda för mig. Nya kullar av pilfinkar, talgoxar och sädesärlor förgyller tillvaron här på altanen. Nu, precis nu, ett gäng unga björktrastar jag inte sett förut.

Carin Högstedt

180810

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se