7. aug, 2018

Tillgänglighetsvandring, V-boa, valutskick, Drömmen om Amerika, krishantering

Äntligen hemma, 20.30. Varm och intensiv dag med möten på möten. Skulle egentligen friska upp mig med en simtur, men det får vara till i morgon bitti. Fin kväll med stillsam sjö och blå himmel, 25 grader på altanen. Citronträdsplantan har vuxit rejält och fikonträdet likaså. Båda är gåvor av maken L.s syskon. Ska fota och lägga ut. Tornseglarna flyger högt.

Första kommunstyrelsens arbetsutskott efter sommaruppehållet idag. Mycket information av säkerhetschefen om sommarens väder och konsekvenserna av det. Somliga har jobbat hårt med värmen, brandrisker och torka, bland annat med hjälp åt lantbrukare. Värst av kommunpersonalen har de som jobbar i köken haft det; mycket varmt i köken och svårt att göra något åt. En intensiv jakt på fläktar har förts. Jag frågade om bevattningsförbud och vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att införa det. Fick svar att det ska finnas risk för att inte kunna leverera vatten innan det blir förbud. Den risken finns inte. Ännu är det väl bäst att säga.

Fick också information av chefen för Kulturparken (Smålands museum och Utvandrarnas hus) om att den väldigt gamla utställningen Drömmen om Amerika ska förnyas. Den ska moderniseras och den ska kompletteras med arbetskraftsutvandringen till Tyskland och med immigrationen fram till 1973, då militärkuppen i Chile ledde till att många chilenare kom till Växjö och Sverige.  Intressant att höra om denna nödvändiga förnyelse av Drömmen om Amerika, som fortfarande fängslar, inte minst nutidens invandrare, som har svårt att förstå att Sverige var ett av Europas fattigaste länder för inte så länge sedan.

På dagordningen V-motioner om fortsatt kontanthantering i kommunens verksamheter och motion om medborgarbudget. Båda avslagna. Men de ska vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige. Sista ordet inte sagt.

Så förberedelse av morgondagens tillgänglighetsvandring ute på stormarknadsområdet Grand Samarkand. Med hjälp av samverkansrådet med representanter för de olika tillgänglighetsförbunden och tillgänglighetskonsult ska vi undersöka hur lokalerna fungerar idag för personer med funktionsvariationer jämfört med när området var nyetablerat och vi gjorde motsvarande. Lite spännande. Vi, det vill säga ordförande och vice ordförande och två tjänstepersoner, planerade också nästa samverkansrådsmöte senare i augusti.

Så till Vänsterpartiet Växjös valledning som kunde konstatera att 45 000 kuvert är istoppade och att alla hushåll i kommunen ska få ett sådant lagom till förtidsröstningen startar. Vi ska nu bygga V-boa på Storgatan, invigning måndag 13/8  kl 11.30. V-boa blir själva hjärtat i verksamheten under de fyra veckorna som återstår till valdagen. Därifrån utgår vi åt alla håll i kommunen med ett enda fokus; göra så bra val som möjligt. Vi var många på mötet ikväll, långt blev det, varmt var det, men mycket blev gjort. Vi har bra grepp, tycker jag.

Ger mig nu. En dag i morgon också. Ska bli ännu varmare. Är det ens bra att ”knacka dörr” en sådan kväll? Folk kan ju vara irriterade av värmen, ute och badar eller har hittat en skön plats i en skuggad del av trädgården eller på balkongen. Ingen vill bli störd. Tja, det är ju beslutat och jag har själv drivit på så jag får ta konsekvenserna, även om jag ångrar mig just nu.

Carin Högstedt

180807

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se