21. jul, 2018

Hettan sänker min tankeförmåga, vill bara simma omkring, bokstavligt och mentalt

Det var tufft igår! En otrolig mängd pappersmaterial hämtades på tryckeriet, kördes till partilokalen, där det skulle upp med hissen, sorteras och staplas tillsammans med valsedlar. Det är tungt och bökigt normalt, men hettan går i alla fall mig på nerverna. Men vi var några stycken frivilliga som fixade detta tillsammans. Upptäckte en rejäl miss – vi hade glömt skicka ett manus till tryckeriet. Löste sig med annat tryckeri som gör det i helgen för att vi ska kunna ha det på måndag, då stora istoppningen och kuverteringen börjar. I princip slut på ledighet från nästa vecka kan jag nog konstatera. Ett valår är inte andra år likt under juli månad. Har aldrig varit. Svettigt utöver det vanliga igår men jag har ju förmånen att ha nära till badvatten, 50 m. En murad ”brygga”, rester från det sågverk som en gång låg här, är försedd med stege ner i vattnet. Bara att slänga sig ut och simma. Det är så djupt att en inte bottnar. Kanske i dagsläget att lång person gör det – sjön har mycket lågt vattenstånd i torkan. Men botten lär hur som helst inte vara särskilt trevlig. Så badstället passar för de som kan simma. Väl hemma så kom barnbarnen med föräldrar och alla slängde vi oss i vattnet. 26 grader. Har mätt upp 27 tidigare i veckan, vilket är rekord för mina mätningar i Toftasjön.

Fick en bok av min bror, antikvariatsägaren, i onsdags. En alldeles nyutkommen bok av Lars Alldén, ”Till och från Kvarnemålen. Torparliv 1800 – 1950.” Alldén är född i Alvesta 1944. Hans far var flykting från tyskockuperade Norge, hans mor var svenska född i Fliseryd i Kalmar län. Alldén är magister i sociologi, har studerat statskunskap och historia vid universitetet i Oslo. Släktforskat i mer än 30 år i framför allt mellersta Kalmar län, kommunerna Mönsterås, Oskarshamn och Högsby. Det är där jag håller till också med min släktforskning. Boken handlar om och utgår ifrån två torp, Stenbacken och Kvarnemålen i Fliseryds socken och de människor som har byggt och bott där. I persongalleriet hittar jag flera av mina anor i rakt nedstigande led. Bland andra min morfars farmors farmors far och mor, Johan Nilsson och Ingeborg Svensdotter. Vilket sammanträffande! Vilken lyx att få kött på benen bara genom att läsa en bok. Tack Lars Alldén. Ska se om jag hittar dig på nätet och kan tacka dig direkt. Och tack min bror, som vet vad jag vill ha för böcker!

Tänkte komma med lite djupa tankar om det politiska läget… Men nä. Pallar inte. Hjärnan avstängd. Ca 30 grader. Tar en simtur, den andra för idag.

Carin Högstedt

180721

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se