6. jul, 2018

Regnlängtan, Almedalen, Naturbokhandel, Bergveckan, humlor, antidemokrater

Måste erkänna att jag blir lätt apatisk när temperaturen står på 25-30 grader dag efter dag. Skönt på ett sätt, men blir inte mycket gjort. Tar en simtur då och då, ungefär så.

Hade en träff här hemma med vår listetta i kommunvalet, Maria Garmer. Vi började med att ta en simtur. Så pratade vi om valrörelsen som återstår och om vad som händer efter valet. Maria är ny som fullmäktigekandidat, men har uppdrag i ett par nämnder. Vårt samtal bekräftade det jag hela tiden trott; Vi tänker i samma politiska banor och jag är trygg i vårt val av alla fyra listtopparna, som alla är nya i fullmäktigesammanhang. Ja, jag är imponerad av deras engagemang och frivilliga insatser. På söndag går alla valprogrammen för hela distriktet till tryckning, mycket tack vare Björn Kleinhenz´ (fyra på listan) insatser vad gäller redigering. Vi skojade om det. Han kan kalla sig ”Björns grafiska byrå” vid det här laget. Ja, valrörelsen pågår för fullt. Många tror nog att den finns i Almedalen och sedan tar semester för att dyka upp i augusti. Men nej, det är mycket som görs bakom kulisserna, hela tiden.

Sitter med en ny bok från Naturbokhandeln på Öland, i Stenåsa. Sveriges ornitologiska förening, SOF, driver den sedan många år. En filial finns på Ölands södra udde, intill Långe Jan. Var inne i Stenåsabutiken. Imponerande utbud av fågelholkar, kikare och intressanta böcker. Köpte fälthandboken ”Sveriges humlor”. Det finns 40 arter. Finns även en fälthandbok i samma serie om ”Sveriges bärfisar”. Det är mycket i naturen jag vet väldigt lite om, det är uppenbart. Humlorna ska jag se om jag kan identifiera några olika här hemma.

Jag har lyssnat på alla partiledartalen och analyserna efteråt under veckan. Retoriskt bra tal. De har arbetat mycket med dem. Starka markeringar mot rasism och nazism, vilket ju uppenbarligen inte hjälper mot trakasserier, störningar av möten och direkt våld från nazisternas sida i Almedalen. Jag vet inte heller vad som kan göras mot de antihumanister och antidemokrater som går lösa nu. Troligen stärka skyddet av demokratin genom lagstiftning. Men långsiktigt är det ökad jämlikhet, fostran och kunskaper i demokrati och människors lika värde som krävs. Även nazister har ju fötts som oskyldiga barn. Vad har gått snett? Vaccin mot fundamentalism?

Jonas Sjöstedts (V) tal var inte bara retoriskt bra utan även innehållsmässigt starkt. Både ideologiskt och konkret. Stefan Löfven (S) tog upp konkreta förslag till förbättringar för gamla och barn, skola och vård, som (V) har fått igenom förbättringar av i förhandlingar med regeringen. Nu ska det komma ännu mer pengar, vilket behövs till grunden i välfärden, men det har ju varit uppenbart hela mandatperioden.

”Bergveckan” pågår, en lång tradition av att öppna Berg med omnejd (ett par mil utanför Växjö) för utställningar av konsthantverk, trädgårdar, musik, föreläsningar, loppis m m. Alltid lika trevligt första veckan i juli. Det blir idag jag åker dit. Sedan väntar kalas i morgon med storbesök från Västergötland och Malmö. Dotterdotter fyller år – idag – men kalas i morgon. Två av maken L.s syskon och dotter samt exhustru kommer och eventuellt en av mina bröder med sambo från Kalmar. Plus alla andra! Även om vi är många som längtar efter regn, så måtte det inte komma just i morgon!

Ha det gott!

Carin Högstedt

180706

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se