27. jun, 2018

Underbara sommarmorgnar, kvinnors rätt, plats 33 i miljöranking, blodtryck och bad

Både kropp och själ suger i sig de underbara sommarmorgnarna. Stilla, tyst förutom insektssurr och duvkutter. Vattnet håller 20 grader. Simturerna blir lite längre för var dag. Några fjärilar har äntligen dykt upp. Börjar deras säsong nu kanske? Får läsa på bättre om fjärilars liv.

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 rankat kommunernas miljöarbete. Växjö kommun har sjunkit rejält – ligger på plats 33. Känns tyvärr rätt. De ambitiösa miljömålen nås inte. Till och med ekologiska och närodlade livsmedel  har legat stilla eller sjunkit den här perioden.  Det låter bra att ha målet 80% men när verkligheten är ca 40? Har letat på nätet för att se vad tidningen mäter och värderar, men ännu inte hittat. Nyheten är helt färsk. Helsingborg etta för andra året i rad. Uppryckning är nödvändig! Lär av de framgångsrika kommunerna och inse att Växjö är inte världsbäst mer än i retoriken.

Skrev igår och ska skicka in idag en debattartikel om regionala frågor, som inte handlar om sjukvård: Forskning o utveckling, kollektivtrafik, besöksnäringen. Hade problem med infallsvinkeln. Skulle jag skriva främst som ordförande i FoU-beredningen och ledamot i Destination Småland AB eller främst som V-partist i en valrörelse? Till slut blev det det senare och utifrån vårt regionala valprogram.

Försöker varva lite politisk aktivitet med bad, städning/rensning, läsa böcker. Igår besökte jag tandopererad dotter och hade med mig näringsdrycker av olika sorter. Planerar för utflykter och gäster.  Idag till vårdcentralen för att installera en blodtrycksapparat som jag ska ha på mig 24 timmar och även skriva ner vad jag gör. Låter inte badvänligt, så denna heta förmiddag får jag bada extra mycket. Ca 30 grader i skuggan på altanen.

Mycket läsvärd debattartikel idag i SvD, 27/6 om ”Kvinnors rättigheter” som riskerar att tappas bort i valrörelsen. I V.s budgetförslag i Växjö kommun har vi 13 förslag för att förebygga mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld (vi väntar fortfarande på en handlingsplan beslutad för två år sedan, arbete har startat nu), diskriminering, hot, hat etc. Inget annat parti var i närheten av ämnet på det sättet, vill jag påstå. Men ändå får vi kritik för vårt förslag att ha frivilliga kurser i feministiskt självförsvar. -Nä, vi skulle angripa orsaken istället! Hej och hå – det var precis det vi gjorde i våra 13 förslag, men inte ens med dem genomförda tror vi att allt våld och trakasserande av kvinnor skulle upphöra helt. Kvinnor behöver kunskaper och kroppsspråk som kan rädda ur en farlig situation. De kommer att uppstå igen och igen. Den dagen män har slutat slå och våldta, den dagen lägger vi ner vårt självförsvar, det lovar jag.  

Carin Högstedt

180627

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se