8. jun, 2018

Ryttartorpet, kanin, fågelgnissel, simtur och budgetointresse

Sagolik morgon, spegelblank sjö, pilfinkungarna gnisslar, sjövattnet håller 20 grader och simturen perfekt. Igår kväll sprang plötsligt en kanin förbi altanen. Antingen var det en tamkanin på rymmen eller den första vildkaninen på flera år, efter att kaninpesten florerat. Fågelmaten är slut och jag har tagit ner fågelmatarna. Känns i hjärteroten när fågelungarna protesterar mot denna ordning.

Igår förmiddag fick vi vårt budgetförslag offentliggjort i handlingarna till kommunfullmäktige, som hålls tisdag-onsdag nästa vecka. Vi som arbetat med budgeten utlyste presskonferens. Vi visste att det kommit en journalist på blå-grönas pressträff och samma på socialdemokraternas. Nu noll! Skickade ut materialet, en sammanfattning och hela budgeten till media. Noll intresse. För 20 år sedan hade flera tidningar, TV, Radio Kronoberg m fl kommit. Inte konstigt att folk är oinformerade. När vi delar ut (V)äxjös Kommunnytt får vi ofta höra: ”Det är det enda vi får veta om vad som händer i kommunpolitiken!”

I alla fall har vi i vårt förslag en höjning av kommunskatten med 40 öre för att klara välfärden, skola och omsorg i första hand. Vi lägger in pengar till ridklubbarna för att åstadkomma en god arbetsmiljö för barn och unga, personal och hästar. Ridklubbarnas verksamhet är ofta bredare än ridning. Fungerar som fritidsgårdar. Alla barn rider inte, men umgås gärna med djur. Vi lägger mer pengar på social verksamhet, på måltidsorganisationen och har mycket fokus på arbetsmiljön för personalen. Vi lägger inte ut något ”omvandlingstryck” (sparande) under 2019 på nämnder och styrelser. Personalen behöver faktiskt andrum!. Att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare är lätt att säga. Vi vill testa sex timmars arbetsdag på minst två arbetsplatser. Kommunen ska låta tala om sig som intressant arbetsplats där nya idéer är välkomna. Vi vill också låta personal i hemtjänsten få tid att laga mat hos vårdtagarna. Helt plötsligt talas det mycket om ensamhet som stort problem. Men gör något åt det då! Matlagning hemma är ett sätt att bryta en isolering och få en god måltidsstund. Ett annat är att låta pensionärer åka gratis buss under lågtrafiktid. Det skulle öka friheten och sociala och kulturella möjligheter för många.

I onsdag kväll var Vänsterpartiet Växjö värdar för Ryttartorpets underhållningskväll. Fint väder, 3-400 i publiken, Mona G på scenen. Ja, första Eva-Britt S och jag. Det ingår i värdskapet att på ett par minuter presentera sin förening. Vi gjorde det som dialog mellan varandra. Roligt! Sedan uppehöll vi oss vid vår röda lådcykel och infobord tillsammans med ytterligare tre partikamrater. Lång väntan på våfflorna, men allt på torpet sköts ideellt och under denna kväll gick en propp till elen. Det ordnade sig dock. Varje onsdagskväll under sommaren händer det något här på Ryttartorpet, som ligger vid Helgasjön. Verkligen enkelt och trevligt. Inget inträde.

Bra insats av denna förening som står bakom det hela. Mest äldre i publiken. Givande kväll på alla sätt och vis!

En fröjd att läsa insändare och inlägg om vattenskotertrafikens negativa konsekvenser och avarter. Ska bli fler!

Ett par möten denna dag, som gör att jag nu bryter skrivandet. Ikväll ska manus till (V)äxjös Kommunnytts baksida formuleras. Det är alltid något. Ingen brist på uppgifter.

Carin Högstedt

180608

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se