27. maj, 2018

Internationella mensdagen, renande riter, Carla del Ponte och krigsförbrytarna,

Lördag-söndag bra DN! Läser om superåklagaren Carla del Ponte, fantastisk person, som jagar krigsförbrytare. ”Våldet i Syrien är värre än det i Jugoslavien och Rwanda”, säger hon. ”Samtliga inblandade i konflikten har begått fruktansvärda övergrepp”. Att hon lever är ett mirakel. Hon vill att FN utser en krigsförbrytartribunal om Syrien och hon tvekar inte att själv ställa upp, om hon får frågan. Riktigt spännande läsning i lördagsbilagan om hennes liv. Hon är född 1947.

Idag har Peter Wolodarski en ledare i DN om ”Rekordsiffrorna vi inte får prata om i Sverige”, det vill säga det faktum att under hela 2000-talet har andelen sysselsatta aldrig varit så hög som nu. ”Ytterst få svenskar inklusive regeringen tycks medvetna om denna historiska framgång.” Wolodarski använder SCB-siffror och konstaterar att även utrikesfödda har fått del av den positiva arbetsmarknaden. Läs- och tänkvärd ledare!

Huvudledaren handlar om hur mensen gör att flickor runt om i världen inte går till skolan. Det finns inte toaletter, rent vatten och de saknar mensskydd. I vissa kulturer anses kvinnor orena under mensen och får hålla till i någon hydda. I vissa krävs en rituell rening efter mensen. Inte så länge sedan det i Sverige krävdes en rening genom så kallad kyrktagning efter en barnafödsel. Kyrktagningen byggde på Gamla Testamentets text om orenhet i 40 dagar. Sex veckor efter förlossningen skulle det ske. Fram till 1870-80 var kyrktagning allmän. Den levde kvar på Västkusten fram till 1940-50-talen. Mens har varit och är mer eller mindre tabu. Tänk bara på reklamen som har använt blå färg på mensskydden fram till nu! I morgon är det internationella mensdagen. En dag som borde ägnas åt att ta fram medel och åtgärder för sanitet i världens skolor, så att flickorna kan fortsätta gå i skola, trygga trots mensen.  

Varit på terminsavslutning och uppvisning  med dottersonens karateklubb, Tiny Tigers. Åh, så elegant och säkert han förde sig genom det hela! Ja, alla var duktiga förstås. De har tränat balans och koncentration under våren. Nu visade de sina kunskaper. I övrigt cirklat runt och hittat på anledningar att undvika jobbet med kommunbudgeten. Det får lösa sig. Skrivit texter men vi ska också ha bra mål och nyckeltal med mera.

Har också läst handlingarna till tisdags arbetsutskott och kommunstyrelse. V.s motion om att även färdtjänstberoende ungdomar ska kunna åka gratis på sommarlovet – den gruppen bortglömd i regeringens och Vänsterpartiets bidrag till gratis kollektivtrafik för skolungdom – kan få en god upplösning om Region Kronoberg är positiva. Och något annat är väl inte möjligt? Däremot vår motion om arbetskläder för utomhusbruk för fritidshems- och förskolepersonal avslås av den borgerliga kommunala ledningen.

Varför är inte solcellspaneler standard vid nybyggnationer? Frågan ställdes av en man vid vår ”röda lördag” på Storgatan i Växjö i lördags? Ja, det kan en fråga sig. Det borde vara norm och prövas vid alla byggnationer.

Carin Högstedt

180527

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se