18. maj, 2018

Växjö kommuns budget i Borgholm, stress o press, partiarbete i massor, vacker kväll

Hemma efter två dagars budgetberedning på Hotell Borgholm, enligt lång tradition. Först är den styrande majoriteten där i två dagar med tjänstepersoner, sedan kommer oppositionen S+V i två dagar och får samma genomgång av det ekonomiska läget och mycket annat. Uppgiften är att komma fram med ett förslag till budget för 2019 och framåt, som ska beslutas i fullmäktige i början på juni.

Nytt för i år: Vi var så många som fyra från (V), förutom Eva-Britt och undertecknad från kommunstyrelsen, så vår politiska samordnare Atti och Maria G, vår kommunlistetta, för att hon ska få en handfast inblick i kommunekonomin. Tillsammans med S och tjänstepersoner var vi tre män och tio kvinnor. God stämning! Frågor fick svar. Mer nytt för i år: (S) och (V) hade enskilda överläggningar och kommer att ha skilda budgetar inför valet. Vi är två partier och agerar utifrån det. Hur olika de blir återstår att se!

Fint väder på Öland men lite kyligare än här hemma på fastlandet. Känner tröttheten efter de här överläggningarna. Varit med om många budgetberedningar, men anspänningen att lyssna, tänka, räkna, analysera och prioritera är alltid där. V-gruppen hade enskilt möte i ”vinprovningsrummet”, som var en källarlokal utan fönster. Bra på så sätt att vi kunde koncentrera oss utan att blicka trånande ut i det vackra vädret. Tiden tills vi ska ha färdig budget med pengar och texter är kort. Jag kan inte se hur vi ska klara av det, men det gör vi förstås. Vi kom en bra bit idag när det gäller pengarna och prioriteringarna.

Gårdagen började med möte mellan S+V och de fackliga organisationerna. Många representanter där och samstämmigt om stress och press. Arbetsmiljön var det gemensamma temat. Fler medarbetare behövs, inte sparåtgärder. Riktigt bra möte!

I morgon ut på stan för ”Röd lördag”, söndag heldag med utbildning för valarbetare. 800 (V)äxjös Kommunnytt väntar på att delas ut. Ja, lite stress och press här också. Vacker kväll, synnerligen vacker! Ska sätta mig i korgstolen och läsa dagens tidningar.

Carin Högstedt

180518

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se