15. maj, 2018

Förskolor eller kommunhus, Kävlinge, Saxtorp, 50 år senare, sommarkväll, semantiktrött

Hemma efter fullmäktige. Varm kväll, full sommar, syrenerna (de små som är kvar efter kapningen i höstas) har blommor. Maskrosor i gräset och även tusenskönor. Skulle behöva en vecka för att rensa och sköta om utomhus, städa och sköta om inomhus. Men den här veckan är körd för sådant. Nu ska (V)äxjös Kommunnytt, skrivas, redigeras, tryckas och distribueras och delas ut av idoga V-partister.

Men jag börjar i en annan ände. I söndags kom faktiskt min äldsta dotter och jag iväg till Skåne på en utflykt som planerats ett bra tag. Det började med att jag som skulle köra lyckades låsa in mina bilnycklar i bilen. Ja, det låter konstigt men det var vad som hände. Efter diverse letande så hittade jag något som kunde vara reservnyckel. Ja, nu åkte vi. Mot Kävlinge, där jag bodde i ett annat liv och där Cissi föddes, på Lunds BB.  Det tog en evig tid att komma dit. Körde fel någonstans. Hittade i alla fall en trevlig loppis med olika hönsraser utanför. Blev vid – ytterligare en – porslinsskäggdopping. Väl i Kävlinge hittade vi Unionsgatan och kunde identifiera var den rivna kåken stått, där vi hyrde. Men så mycket förändringar! -Ja, det handlar alltså om för 50 år sedan detta! Så till Saxtorp, lite söder om Landskrona, där vi hade sommarstuga och varifrån Cissi – då tre år – har minnesbilder och naturligtvis även jag. Körde lite på måfå men plötsligt var Brunnsvägen där i ett sommarstugeområde som fortfarande är sommarstugor mestadels! Tänkte att här hade blivit villor och permanentboende, men det verkar fortfarande finnas restriktioner i byggrätterna. Uppvuxna tallar, vackert och väldigt trevligt område! Kunde inte identifiera vårt hus, men nästan. Hade tyvärr inte hittat exakt nummer på huset bland alla brev och vykort hemma, men igenkänningskänslan infann sig vid ett par hus på Brunnsvägen. Stugorna har förändrats, byggts till och om. Den tavla jag köpt på auktion som är en kulle med träd från Saxtorp Skåne enligt text på baksidan fick vi ge upp direkt. Hela Skåne är full av sådana kullar i odlingslandskapet. Men ändå lyckad dag! Mycket lyckad!

Fullmäktige idag – flera av våra nya listtoppar satt som åhörare. Bra introduktion till att bli fullmäktigeledamot. Tyvärr kanske inte det mest representativa fullmäktigemötet. Kändes avslaget – och inte minst jag själv trött o less på det hela. Så kan det vara när solen skiner och det enda jag vill är UT! Men också en märklig tillställning där den styrande majoriteten ställer interpellationer till S-oppositionen om deras kampanj mot nytt kommunhus. Det blir huvudgrejen – om det nya kommunhuset kan ställas mot 12 nya  förskolor eller ej. Snälla, dessa långa semantiska utläggningar om vad ”eller” betyder i S-kampanjer, nej! Det enda det visar är att de blå-gröna är livrädda för vad det nya skrytbygget för över 700 milj kr kan kosta dem i valet. Med rätta. Självfallet kan det gå att avbryta bygget. Det går att ändra – finns inte ens bygglov – och göra bostäder ovanför stationen. Vad skulle Jernhusen ha mot det? Eva-Britt Svensson, min partikamrat, lyckades hålla fanan högt i denna fråga. Bra! Jag segade.

Underbar kväll så tidigt i maj! Inte på humör för någonting men nöjd med att ha cyklat två dagar i sträck. Det blir drygt 13 km per dag. Inte ett moln på himlen. Solen lyser på andra sidan sjön. Skulle ge vad som helst för att vara 10 år tillbaka då maken L och jag tog båten över till Koön och tältade en sådan här kväll. Men det är som det är.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se