5. maj, 2018

Inhumanismen regerar, Tingsryd, Gemla, mejeri, byggbolag, Gransholms IF, Spring, Uje, spring!

Första fjärilen en kålfjäril. Sommarkänsla. Sitter på altanen och skriver på datorn. Funkar utmärkt. Var orolig att denna relativt nya dator, router och hela köret skulle strejka. Satt och solade nära fågelmatarna. Då blir det ett väldigt tjatter från pilfinkarna. Men vid bordet på fem meters avstånd får jag vara. Kanoter ute på sjön. Tystare än gårdagens vattenskotrar. Milt uttryckt.

Helt otroligt bra föreställning på teatern häromkvällen! ”Spring, Uje, spring!” Fick väldigt god recension av Janna Li Holmberg i gårdagens Smp. Jag instämmer i allt! Ta chansen om ni ser att föreställningen är i era hemtrakter! Jag lovar: Gråt och skratt, mest skratt, vansinnigt rolig och tvära kast mellan humor och allvar. Mycket sång och musik – om Uje själv och hans liv, samhällskritik, om livet, kärleken, sjukdomen (Parkinsons). Fick en stark känsla av att Uje Brandelius och musikerna var glatt överraskade av sin publik, som hängde med i svängarna, men så kanske det är överallt. Eva-Britt Svensson och jag på teater två kvällar i sträck – och vi njöt!

Igår i Gemla hela dagen på olika studiebesök: BiWi, byggföretag, som satsar på kvalité och fått flera priser för sitt etiska arbete. De startade 1995, två personer, och har nu 35 anställda, inräknat dotterföretagen, Plåt och Plattsättning. Intressant! Jag visste ingenting om detta företag innan! De bygger hus men också enklare saker åt privatpersoner. Samarbetar med en lokal arkitektfirma.

Så till ICA-affären kallad ”Macken”. Här är affär och även matställe, pizza och kebab i huvudsak. Vi åt och så kom ägaren sedan 1,5 år och berättade om sitt företag, svårigheter och möjligheter, mycket arbete. Vi pratade hemsändningsbidrag och ”skafferiavtal”, som det kallas nä det är tillåtet för kommunal verksamhet att till viss liten del gå utanför de reguljära stora avtalen och handla av lanthandlaren på orten.

Så till Granvallen, idrottsanläggningen i byn, där vi träffar representant för Gransholm IF, föreningen är drygt 90 år, och representanter för samhällsföreningen. Väldigt mycket information om idrottsföreningen, som jag aldrig hört annat än gott om. Nya omklädningsrum planeras. Samhällsföreningen arbetar nu intensivt med cykelväg till Växjö och som alltid med bostäder, mark- och planfrågor. Stationsområdet behöver förbättras och busshållplatserna är inte optimalt belägna. Och så förstås Gemlas undergång, behovet av en underfart under järnvägen som klyver byn och där väntetiderna är många och långa.

Skolan – vi träffar rektor Magnus och får en bra genomgång av denna låg- och mellanstadieskola. Skolan räcker till lokalmässigt för de 170 eleverna, men förskolan måste ha mer utrymme och det kommer paviljonger i avvaktan på ny förskolebyggnad. Vi pratar elevhälsa, simundervisning, behov av socialpedagog. Stora svårigheten är rekrytering av behörig personal. Mycket informativt.

Så slutligen ”Härensås mjölk”, litet mejeri som sedan 2016 satsar på en gårdsbutik, där en kan köpa mjölk, youghurt, ostkaka, korvar från trakten med mera. Bonden Anders berättar stolt att hustrun nyligen fick hämta medalj av kungen för 23 års prima mjölk. Jag köper ostkaka, vilken nog blir mat ikväll. En riktigt bra dag – tack partikamrat Ann-Christin som fixat alla besöken! Suveränt använda timmar! Nu ska vi följa upp allt vi hört och lagt på minnet så gott vi kan.

Idag lördag åkte jag till Tingsryd, där Vänsterpartiet Tingsryd skulle vara på torget med aktiviteter och vi försöker stötta från regiongruppen och distriktsstyrelsen. Träffade fyra partikamrater från olika delar av Kronoberg – men ingen från Tingsryd! Inget bord, inget tält, inga flygblad, inget kaffe. Började ringa och jo, de var i Ryd igår med torgmötesrekvisita, men idag hade de inte tänkt göra något sådant… Tjaha. Missförstånd kan inträffa och det hade det gjort. Inget att göra åt det. Vi åt räkmackor på Börjes (billiga och berömda). Jag handlade lite där, sådant som jag hade på inköpslappen. Stannade i Väckelsång på hemvägen vid ett trädgårdsmästeri och handlade ännu mer plantor. Nu får det vara nog. Har ca 20 krukor planterade plus en pall med kryddväxter. Det blev alltså en lyckad utflykt men utan partipolitik.

Och med tanke på gårdagens kalldusch när Socialdemokraterna presenterade sina senaste förslag till flyktingpolitik, så vet jag inte om det är något eftersträvansvärt med politik längre. Nästan bara en tävlan kvar om att överträffa Sverigedemokraterna i synen på flyende människor. Inga journalister frågar om hur partierna ser på tillståndet i olika länder, hur det kan påverka antal flyktingar. Ingen ifrågasätter att folk i Sverige som fått avslag gömmer sig för att de inte har något land att återvända till, inget alternativ som är värdigt över huvud taget.  Några mindre partier talar fortfarande om att familjer ska kunna återförenas, men en stor majoritet är långt därifrån.  Och här ska Barnkonventionen bli lag! Det är bedrövligt att ett parti kan häva humanismen överbord, byta fot helt och hållet, men det värsta är att hela samhällsandan är sådan.

Nej, nu lite mat.

Carin Högstedt

180505

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt