7. apr, 2018

Lammhult hela dagen! Ridklubben i Lövhult, Träffpunkt Lammhult, socialt o ideellt enagagemang

Kanske bästa studiebesöksdagen någonsin! Många trevliga, givande, lärorika besök hos föreningar och företag har vi gjort genom åren, men gårdagen i Lammhult var i en alldeles särskild klass som helhet. Tack Ann-Christin E som lagt upp och haft alla kontakterna! Tack för sällskapet Ann-Christin och Elisabet F! Vilken eftermiddag vi hade!

Vi startade med lunch på Lammhults Värdshus, som är igång. Dess historia är kantad av konkurser, ägarbyten och svårigheter att få det gå runt. Bra pris och något så ovanligt som paella som en av dagens rätter. Får plats fler gäster! Hoppas det går vägen för de som driver värdshuset nu.

Så till anrika Svenssons, möbelbutiken. Blev guidade genom de betydligt större lokalerna än det ser ut från gatan. Snyggt, fräscht och vår guide berättade om Svenssons historia och utveckling, från torpet där litet snickeri startade av Sven till dagens möbelvaruhus med butiker i Göteborg, Stockholm, Malmö och förstås Lammhult. Svenssons är en viktig aktör i Möbelriket.

Så till skolan där vi träffade biträdande rektor Olof, som sökt sig till denna skola för att anta utmaningen med väldigt många nyanlända elever. Vi pratade om om- och tillbyggnaden av skolan som är beslutad och på skisstadiet. Det blir ny idrottshall och skolan samlas på ett ställe. Gamla Herrgården, där administration m m är inrymd töms, förskolans 10 avdelningar samlas på ett ställe, biblioteket ska ha nya lokaler och även medborgarkontoret ska ha plats. Äntligen! Det har varit segt, men nu är ortens invånare nöjda med placeringen och tankegångarna. Måtte det inte dyka upp några hinder!

Vi samtalar om det speciella med att det snurrar barn hela tiden på skolan. Nya kommer successivt, nya flyttar också successivt. Det är en pedagogiskt svårhanterat att sammansättningen i klasserna varierar hela tiden. Vi samtalar om svårigheten att rekrytera personal, vi talar om den socioekonomiska fördelningen av resurser, som kan bli bättre, vi talar mycket om att det inte bara är löner rekryteringen handlar om utan också möjligheter till fortbildning och forskning i tjänsten. Som läkare eller sjuksköterska kan en få forska på del av sin tjänst. Varför inte liknande system för lärare? Kanske en termin vart fjärde år skulle kunna innehålla utbildning, forskning (Finlandsmodell?)? Bara som lös idé ännu, men det skulle göra lärarjobbet attraktivare och på sikt höja elevernas kunskapsnivå och resultat. Mycket givande samtal och vi var lyriska när vi lämnade Herrgården.

Så träffade vi två representanter för samhällsföreningen i Folkets Hus. Båda mycket socialt och ideellt engagerade, ja, väldigt många strängar på deras lyror. De berättade om integrationsarbetet, om Träffpunkt Lammhult, om Odla Lammhult, om Läxhjälp som har alltför begränsad omfattning, om Cykla Lammhult, om projekt Kvinnor och dans. De gör tidning, som kommer fyra gånger per år och de håller på med hemsida. Önskemål att förfallna fastigheter ska bort eller åtgärdas, att det skulle finnas en ställplats för långtradare och husbilar, om behovet av nya lägenheter.    

Fullmatade med information – bättre informatörer kunde vi inte fått – om Lammhult och vad som händer där eller inte händer kör vi till Lövhult (jag har felaktigt skrivit Slätthult tidigare) och Lammhults Ridklubb. Tas emot av ordföranden i klubben, som stolt visar den nybyggda ridarenan (tappat rätt ord just nu), som kostat 2,3 milj kr. -Hur har de finansierat det? Vi är nyfikna värre. Ridanläggningar är ju inte gödslade med kommunpengar precis. Allt byggande är ideellt. Material något sponsrat men inte mycket. Pengar från Jordbruksverket, Växjö kommun (300 000 kr), egna medel, sponsring – ja, så här efteråt framstår summan som lite av trolleri. Denne ordförande jobbar nog mer än heltid för att få färdigt bygget. Intressant och information till max om verksamheten och t ex integrationsprojektet inom Unga på landsbygden och ”projekthästen” Luna träffar vi. Mildan dag vad mycket som händer utanför stadsgränsen!  

Jag säger som många gånger förr: Det bästa i det politiska arbetet är sådana här träffar med engagerade medborgare och föreningar! Jag är djupt tacksam för att jag har kunnat berika mitt liv och det politiska innehållet i mitt budskap med människors upplevda erfarenheter och  kunskaper.

Ögonoperationen verkar ha gått bra. Jag ser bättre och bättre. Inte ont i ögat heller. Om sex veckor kan jag skaffa nya glasögon som passar min nya synförmåga. Då blir det ännu bättre. Tog ledigt i eftermiddag och träffade barnbarnen. Nu väldigt mycket skrivarbete i morgon och dessutom möten dag och kväll. Går inte ihop sig. Ska sätta mig ute en stund och se om jag hittar en lösning. Nu är det i varje fall lördag kväll och våren är här. Tittar ofta bort över sjön. Isen går upp på andra sidan först. Det är dags nu!

Carin Högstedt

180407

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se