19. dec, 2017

Julavslutning i kommunfullmäktige, skollokaler i Lammhult o Dädesjö, feministiskt självförsvar - nej

Två intensiva dagar i julveckan och dålig sömn. Tänkte lämna kommunfullmäktige i eftermiddag, men det gick rätt raskt och jag satt kvar. Mycket irritation i ögonen, om av sömnbrist, inflammation, förkylning, allergi eller vad, vet jag inte.

Igår hade V-gruppen träff med företrädare för Kommunal. Mycket bra samtal om sjukskrivningar, arbetsmiljö, stress, centralisering kontra decentralisering, klassklyftor, utbildning och inflytande över sin arbetssituation.

Så hastade jag iväg till sjukgympan och ansträngde mig att noggrant göra alla träningsmomenten. Om jag gjorde detta varje dag eller varannan - skulle jag ha mindre ont i leder då? Så kan det vara, men den tiden ger jag mig inte. Ännu.

Så till partilokalen och intervjuer med sökanden till våra utannonserade jobb i partiet, dels politisk sekreterare i Region Kronoberg, dels biträdande deltid valombudsperson i V Kronoberg. -Ja, vi har goda sökanden och ska avgöra denna vecka. Gjorde också klart utskick inför provval till region- och riksdagslistorna. Provvalet är endast vägledande för valberedningen och beslut på valkonferens i början på mars. Det är helsickes mycket bakom kulisserna som ska göras inför val!

Denna dag började med kommunstyrelsens arbetsutskott och stora beslut om förnyelse lokalmässigt av Lammhults skola, bygge av sporthall, bibliotek, kök och matsal. Så Dädesjö skola, om- och tillbyggnad för skolan och förskolan. Förskolan lämnar därmed Staffansgården, en kommunägd samlingslokal med kök,så vad händer med den? Också beslut om att utreda möjligheten att göra Kampagården i Växjö till förskola. Det är mycket med lokaler.

Detaljplan för bostäder i Regementsparken uppe igen. Mycket kritik mot att ta grönområde i anspråk. Nu har bostadsbolaget gjort lite ändringar och får ja till planen – utom från (MP) och (V). Vi kunde dock som ersättare inte yrka idag, bara tala om var vi står. Planen kommer till fullmäktige.

Så gruppmöte med V.s fullmäktigegrupp och fullmäktige med sedvanlig julavslutning med ordförandens tal, som var bra och humoristiskt. Vid varje plats står en julblomma (azalea). Mötet inleddes med diverse prisutdelningar, bland annat Landskapsvårdspris till föreningen ”Bonnakött” i Jät och Hembygdsföreningen i Kalvsvik. Den senare rensat ån och gjort en naturstig på summa tror jag 12 km. Den invigde jag för ett par år sedan! Therese Willstedt, ny VD för Regionteatern, presenterade sig och sina visioner om konst och kultur. Mycket seriöst och intressant!

 Mest diskussion om ärendena blev det om V-motionen om ”feministiskt självförsvar”. Trots all samstämmighet om #metoo och #tystiklassen, så skar det sig mellan å ena sidan (V), å andra övriga partier. När vi vill att flickor/tjejer ska få möjlighet att i grundskolan välja självförsvar som tillval, så får vi höra att vår motion är ”riktigt dålig”, att vi ”stigmatiserar bilden” (inget svar på vilken bild), att det är emot skollagen, att ”utbildningsnämnden måste arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor” och så vidare. Häpnadsväckande. Vi vill ge flickor/kvinnor ett verktyg att freda sig, att med kroppsspråk och självförtroende ta sig ur farliga situationer. Men tji fick vi. I andra kommuner som Göteborg och Norrköping går det bra, men inte i Växjö.

I morgon möte med Destination Småland och jag missar därför större delen av produktionen av (V)äxjös Kommunnnytt. Har därför lovat att skicka in några manus ikväll och det kanske jag gör eller i morgon bitti. Tusen saker att ta itu med innan julafton!

Carin Högstedt

171219

@hgstedt

www.carhög14.se

www.maqt.se

0706214959

0724525559