19. nov, 2017

Litteraturkanon, Selma Lagerlöf, deckarberoende, #tystnadtagning, framgång med V-motion

Söndag kväll. Kolsvart ute. Läst handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Inte många ärenden. En V-motion av Eva-Britt Svensson och undertecknad om utbildning för omsorgspersonalen om våld i nära relationer får ett svar som vi kan acceptera. En kompetensutvecklingsplan ska tas fram där det område vi motionerar om ska vara med. Vi hänvisar bland annat till en rapport som Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram: ”Det slutar inte vid 65”. Den beskriver att många anställda inom äldreomsorgen möter våldsutsatta, framför allt kvinnor, i sitt arbete. Äldre är mindre benägna att anmäla våld, har ofta en beroendeställning till förövaren och våldet är mycket skambelagt. Därför så viktigt att personal har kunskaper och komptens att våga se, våga fråga och agera.

Att bygga bostäder (nio villor) på åkermark i Marklanda verkar få nej av den styrande majoriteten. Instämmer. Det ska vi inte göra.

Två engagerade medborgare har skickat in medborgarförslag: En kräver fler laddstolpar för elbilar, en vill bygga nytt kommunhus i Lammhult. Båda vill att deras förslag behandlas av fullmäktige, så det blir väl beslut i december.

Vilken jättefin film, Paddington 2! Såg den igår med dotter och barnbarn. Den har fått lysande recensioner och är värd varje uppskattande ord.  Lika bra för vuxna och barn!

Jag trodde det var omöjligt att ta sig igenom svensk grundskola utan att kunna koppla ”Gösta Berlings saga” med Selma Lagerlöf, men det är tydligen möjligt erfar jag i SvD 17/11. (Ebba Busch Thor, KD missade). Finns bara en lösning. Ta fram en litteraturkanon med svenska klassiker! Bara diskussionen om vad som ska rymmas i den kommer att öka  bildningen.

Själv har jag misslyckats med att läsa ut tre böcker på raken. Ovanligt. Började med Keplers Kaninjägaren. Nä, för våldsam. Tog en ”snäll” Damernas detektivbyrå. Nä, hade sett filmerna, blev tråkig. Hittade en uppföljare till ”Berlinerpopplarna”, ”Det finns alltid förlåtelse”, men tröttnade, helt ointressant för mig här och nu. Gick till biblioteket och lånade fyra deckare. Började med en som verkade lovande. Kom på att jag nog läst den. Kollade mina läsdagböcker. Jodå. Så sent som mars 2016 läste jag den. Nu har jag i alla fall läst halva Christina Granboms ”Morsarvet” utan att tröttna. -Jo, jag har läst Gösta Berlings saga. Läste de ”stora” författarna som tonåring. Blivit beroende av deckare som vuxen.

Denna dag började vackert med lite sol och spegelblank sjö. Tog en promenad utmed sjön. Glada änder och skator. Sedan blött och blåsigt. Snö på väg. Svärsonen i Gasslanda bytt däcken på bilen, som han alltid gör. Väldigt snällt och bekvämt. Dessutom fika och den ”försvunna diamanten” med barnbarnen.

I morgon bl a delta i läsningen på Regionteatern i Växjö, #tystnadtagning. Kl 18.00.

Carin Högstedt

171119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959 (funkar!)

0724525559