4. nov, 2017

Allhelgonahelg, ljus, Korparna, Dalbo torg, glashus, hjälpmedel, artrosskola

Lördag eftermiddag. 9,5 gr plus ute. Sitter ute och skriver i avvaktan på att middagen ska bli färdig. Gjort gryta som ska räcka till gäster i morgon också. Allt går i grått: Toftasjön, himlen, skogen i bakgrunden som är lite dimmig. En och annan fågel är ute och äter. Såg nötväckan tidigare idag. Men pilfinkarna är flitigast ihop med skator, kajor och kråkor.

Igår hade två centerpartister skrivit en artikel om förslaget till nya kommunhuset. De varnar för att dra iväg för fort och vill avvakta valet! Kloka argument genomgående. Artikeln finns att läsa i gårdagens Smp. En liten skakning i skrytbygget!?

I omsorgsnämndens internbudget i förra veckan föreslog S+V att område hjälpmedel ska få tillbaka de indragna 300 000 kr och vara fria för de som behöver. Det är ingen besparing att snåla på hjälpmedel och alla har definitivt inte resurser eller möjligheter att gå och köpa. Men det blev nej från de blå-gröna. Tala om stort och smått, storslaget och småttigt!

Igår startade ”artrosskolan”. Vi var ungefär 10 personer som fick en genomgång av sjukdomens symptom, orsaker och behandling. Bra. Nu är jag övertygad om att jag har artros, det sitter i höften, fast jag har mest ont i ett knä. Så kan det vara. Äntligen fått svar på hur höften kan smärta i ljumsken, för så är det också. Fler kvinnor än män har det. Det är ärftligt. Det har med ålder att göra, men en skada i tidiga år kan ge artros senare. Den meniskskada jag opererade för länge sedan i ena knät kan ha lett till den artros jag nu har. Finns ingen bot men träning och aktivitet hjälper. Så det är bara att ta fram gympaprogrammet som jag fått tidigare i höst och cykla/promenera. Skolan fortsätter ett par gånger till.

Efter den sittningen var vi några partikamrater som delade flygblad på Dalbo torg. Som alltid väldigt trevligt där! Vi hade tur med vädret – riktigt behagligt - och folk var vänliga och pratsamma.

Igår var barnbarnen och en av deras mostrar här på förmiddagen. Vi skulle se en Starwarsfilm, bestämt sedan länge. Det visade sig att ingen av oss vuxna eller barn var särskilt intresserade av filmen! Troligen hade barnbarnen klart för sig både början och slut på filmen. Hur som helst; vi spelade ”mixmax ” istället.

Så gick jag på bio, 15.45 började filmen ”Korparna”. Bra tid för en film fredag eftermiddag! Vi var väl kanske 7-8 i publiken. Korparna är alltså filmen eftet Tomas Bannerheds roman med samma namn. Boken totalt förförde mig! Så njutningsfull språkligt, så intressant utan åthävor innehållsmässigt. Men OK, jag är ju uppvuxen som torpardotter, har kanske ett speciellt intresse i miljön. Klart att jag måste se filmen. Och är mycket glad att jag tog mig tid och lät mig sitta och bara njuta av  fotot, skådespelarna och det lugna tempot. All heder till de som gjort filmen, bara att den är gjord ger mig lite mer hopp om framtiden. Mitt minne av boken stämde dåligt med händelserna i filmen. Tyckte inte boken var så svart som filmen. Den är verkligen inte munter. Om jag inte visste att det handlar om 1970-talet så hade jag placerat den på 50-talet eller ännu tidigare. Det var ett jordbruk med gamla traditioner. Där jag växte upp las jordbruket ner i slutet på 60-talet. Dåvarande Domänverket ägde det. Åkerlapparna arrenderades sedan ut till bönder med egna hemman i trakten. Filmen handlar om konflikten mellan det nya och det gamla, pappan och sonen, kapitalet och traditionen generationer tillbaka. Visst är filmen ”tung” som någon sa, men den är väl värd att se. Jag kan se den igen.

Allhelgonahelg. Ingen grav att gå till ännu. Maken L ska vila på Skogslyckans kyrkogård men det blir inte förrän i december. Tänder ljusen hemma. Nu är det kolsvart ute och klockan är bara fem! Fortfarande drägligt, plus 8 grader. Maken L och jag satte gränsen för utesittande till 10 gr plus i många år, men sedan kröp gränsen längre ner. När det inte blåser så är det fullt acceptabelt, med rätt kläder och filt om benen.

Carin Högstedt

171104

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

 Igår, på bion av alla ställen,  började min gamla telefon, kommuntelefonen, morra helt plötsligt. Signaler gick fram! Men sedan dog den igen. 0706214959 är tillgänglig för SMS i alla fall.