29. okt, 2017

Oskarshamn i mitt hjärta, landsbygdsutveckling är möjlig, läsvärda krönikor, #metoo

-Öppet i lanthandeln dygnet runt. -Ideell mäklare säljer ruckel med framgång. -En chartrad buss i Göteborg med hemlig destination kör till Uddebo – och där väntar hammare, spik och såg på sina arbetare. -Andelsjordbruk. -Fiber utan bidrag till rimlig kostnad och samma kostnad för alla. -4 000 kr i hyra för ny tvåa. -Stängde turistbyrån, öppnade infopunkter. -Främjande av lokala producenter genom utlämningsplatser med kylskåp för kunderna – en sorts crowdfunding och - demokratisering. -Boplikt för akademiker på jobb i landsbygder – studielån skrivs av. -Innovationscentrum utan kontor, som stöder företagsamheten.

Bara ett axplock ur en tvådagars konferens, Landsbygdsdagar, i Oskarshamn, med nyheter och nytänkande inom framför allt boende, kommunikation och innovation. Kan inte redogöra för allt! Det kommer att successivt bli uppföljningar i Växjö kommun; djupdykningar för att se vad vi behöver och kan använda. Hoppas jag och vi som var där från Växjö var helt överens. Allt på denna konferens var faktiskt riktigt riktigt bra! Intressant, nytt, roligt. Ungefär 140 deltog på fredagen, något färre på lördagen och det är Hela Sverige ska leva Kalmar län som arrangerar. De gör en sådan här tillställning vartannat år.

Också väldigt trevligt att träffa människor från mina hemtrakter. Till exempel ung kvinna som var född i Bråbo, en hemort för mina anmödrar och fäder och som nu bor i Möckhult, samma sak. Alldeles i närheten av Möckhult, i Spinketorpet,  föddes min mormor och hennes nio syskon. I alla fall, den här kvinnan berättade om ett Möckhult,där invånarna har köpt det gamla missionshuset och gjort det till mötesplats och som nu arbetar för att få till en lekplats åt alla barnen i bygden! Kunde en inte tro för ett antal år sedan!

Ja, mycket nostalgi. Gick förbi La Robe, min favobutik med kläder sedan 1960 ungefär. Den hade utförsäljning, ska stänga! Gick till den andra icke-kedja-butiken, Eminette. Frågade varför La Robe lägger ner. -Bristande lönsamhet, var svaret. Hon beklagade också. Känslomässigt en svår helg, då jag haft det mycket bra och intressant, men ofta tappat fokus och känt mig totalt disträ och urledsen. Verkligheten börjar komma ifatt. Maken L kommer inte tillbaka.

Satt igår kväll och läste ifatt tidningar. Mycket skrivs om och hoppas på #metoo. Det är bra. Björn Wiman, DN 22/10, ”Måste vi verkligen upprepa samma meningar om manssamhällets mentalitet och dess kvinnofientlighet för tusende gången?” Han citerar Asli Erdogan (turkisk författare). Björn svarar: Ja, förmodligen. Den som vill ändra på det kan lämpligen engagera sig i föreningen Män för jämställdhet, @ManForJamst, www.mfj.se och/eller hämta kunskap där.

Niklas Orrenius, en favorit, skrev igår(28/10) i DN en krönika om antisemitismen med rubriken: ”I dagens Sverige visar sig hatet mot judar ofta i andra miljöer än de renodlat nazistiska”. Mycket bra! I samma tidning hade han en krönika 14/10 med rubriken ”Om man vill göra ner en pojke, då kallar man honom fröken, fjolla, bög.” Trots att varneda stad med självaktning har en egen pridefestival, så fortsätter ”bög” och ”hora” att vara skällsord på skolgårdarna. Lärarna orkar inte alltid konfrontera.

Nu väntar höstlov och ett par dagar med barnbarnen. Det blir bio och annat skoj. Har jobbat hela denna söndag för att kunna vara ledig och verkligen umgås med dem.

Lågt lufttryck – på deppnivå - och blåsigt värre. Har virat bubbelplast runt fikonträdets kruka. Lite kallare och säckväven åker också på.

Vad jag förstått från facebook, så gick vår 100-årsdag igår väldigt bra! Så skönt. Får veta mer i morgon kväll, när V-distriktets valledning träffas i Ljungby.

Ha en trevlig söndagskväll!

Carin Högstedt

171029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559