6. okt, 2017

Torgmöten, valledningar, buss nr 8, val 2018, anti/diskriminering, integration

Startade denna fredag 6/10 med bil till stan och fick skrapa rutorna! Det är tidigt det och fikonen som inte har mognat än. Är gott om dem i alla fall. Fått vindruvor mer än någonsin på den gamla vinstocken, en gång planterad av maken L, som nu somnat in.

Från senare delen av veckan i övrigt kan nämnas att barnbarnen och jag åkte buss nr 8 till Grand Samarkand i onsdags. Där fikade vi enligt traditionen på Askelyckan. Uppdraget var att äntligen få tag i en refill till min kalender med hela 2018. Det lyckades. Ja, så blev det ett par julklappar i förskott till barnen också.

På kvällen V Växjös valledning och igår kväll valledning med V-distriktet. Innan dess en dryg timme på Dalbo torg tillsammans med partikamrat och vår röda cykel. Vi delade flygblad och pratade med folk. Sol men kallt. Kylde ner mig rejält. Inte mycket folk på torget men desto mer tid att ha samtal. Flera beklagade min sorg och beskrev vad Lennart betytt för dem och Växjö. En del var helt ovetande om att han var sjuk sedan drygt tre år tillbaka. Nu hade de hört på radion. Lennart var oerhört öppen med sin cancersjukdom, men om en inte är med på facebook eller läser tidningar så noga, eller följer regionfullmäktigedebatterna på Öppna Kanalen Växjö, så visst. Det är ju bl a därför vi som parti ska vara på Dalbo torg och alla andra torg och prata med de som vill live! Givande samtal om tillståndet i världen, Trafikplats Fagrabäck och svara på frågan ”är det val?”. Lite pinsamt att folk associerar till val, för att de ser oss på torget. Men sanningen är ju att vi har bytt Dalbo mot Willys på Teleborg på senare tid för vår månatliga flygbladsutdelning. Får bli både – och i fortsättningen.

Just nu har vi en särskild drive vid köpcentra varje torsdagseftermiddag. -Ja, om 11 månader är det val!

Deltog idag på ett kunskapsseminarium om integration, arrangerat av Växjö kommun och med inbjudna politiker och tjänstepersoner. Vi fick se och höra mycket statistik och fick också en del goda exempel från omvärlden av föredragande från SKL (Sveriges kommuner och landsting), Arbetsförmedlingen och forskare på Linnéuniversitetet.  Riktigt bra förmiddag med olika forskningsresultat och vinklar på det faktum att det finns ”utanförskapsområden”, att arbetslösheten är hög bland nyanlända efter de två årens etablering, att den har en tendens att ärvas av barnen, att både privat och offentlig sektor har brist på personal inom väldigt många branscher samtidigt som många är arbetslösa. Borde gå att ändra på... Klart det går! Tid, utbildning – alla behövs! Vad är det som hindrar? Det stavas diskriminering, omedveten eller medveten. Många små företag anställer unga utan yrkeskunskap. De ser på den sociala kompetensen och på arbetsviljan – så utbildar de internt. Det har jag från många företagsbesök. Tänk så många talanger som missas, om en arbetsgivare undviker gruppen ”tämligen nya i Sverige”! De afghanska ungdomarna som har deltagit i manifestationerna för amnesti på Storgatan i Växjö – de pratar bra svenska, mycket bra! De behövs för att utveckla Sverige och Växjö kommun.

Igår besök av sociala företaget ”Positiv kraft”. Två män, en från Polen, en från Kosovo, kapade vår syrenhäck. Det var många döda grenar i somras och vi bestämde att nu skulle vi göra som en ska: Kapa och låta häcken växa upp igen. Det blir nog bra. Fåglarna, som brukar få mat och uppehålla sig i häcken, får vänja sig och så även jag. Nu är det mycket god insyn till altanen. Vi som tidigare var ”de bakom buskarna”.

Snuvig och aningen febrig men det ska inte få styra. Långpromenad i skogen i helgen och diverse pappersarbete.

Återigen: Tack för allt vänligt deltagande och ha en god helg!

Carin Högstedt

171006

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959