23. aug, 2017

Braåsbesök, Benders, Sjöliden, Braås ponnyklubb, landsbygdsutveckling, bredband

Lite annorlunda på besök på Sjölidens äldreboende i Braås i måndags! Inte bara information från chefer och rundvandring utan kaffestund tillsammans med, jag tror, sex av de boende och ett antal personal. Verkligen trevligt och givande! Vad önskar sig de boende? Jo, de betonar att de har det väldigt bra, men en resa till Växjö en gång per månad var ett önskemål. För att handla kanske eller se på utställning, gå på restaurang... Kan inte vara så svårt att boka färdtjänstbuss och samla ihop de som vill åka till staden någon gång då och då? Det hänger på resurser, sa personalen. Vi började besöket med att äta lunch, som tillagats på Sjöliden. Två rätter serverades, varav en vegetarisk och blåbärskräm till efterrätt. Båda rätterna fick gott betyg av oss. I köket lagas 600 måltider per dag till Sjöliden och skolan. Wifi? Ja, i de allmänna utrymmena, inte i lägenheterna. Trodde faktiskt det var fixat! (V) drev detta för ett par år sedan genom motioner/interpellationer. Verkligen illa att inte kunna koppla upp sig och skypa med barn och barnbarn, surfa eller vad en önskar i sin egen lägenhet, som en betalar hyra för! Ta tag i igen!

Bra start på besöket i Braås och nu var det Benders tur, ett familjeföretag som finns i hela Sverige på olika platser och som gör takpannor av betong och marksten till exempel. I Braås görs bara takpannor och det gör de i massor, 106 pannor på en minut. Drygt tio personer arbetar här och Jonas, chefen berättade gärna och mycket om denna industri. Så himla trevlig person och vad mycket vi fick veta! För att arbeta på Benders krävs att en vill ta i och arbeta helt enkelt. Lönen är ca 27-28 000 per månad. Flera pensioneringar väntar, men Jonas hyste ingen oro för rekryteringen som jag uppfattade. Företaget har sitt ursprung i Braås i firman ”Örkencement” för 50 år sedan. Örken är sjön i Braås.

Så till Braås ponnyklubb, som fyller 50 i år. Här träffade vi Cissi och Lena och fick en rejäl information om verksamheten, som har 130-140 ridelever. De flesta kommer från Braås och närbelägna Rottne men även stadsdelen Sandsbro, där jag bor. Två av mina döttrar var elever här som unga. Här finns 13 ridskolehästar och nio privata hästar. Det är väldigt mycket ideellt arbete och svårt att få ekonomin att gå ihop. Att göra i ordning p-platser skulle underlätta att ha tävlingar som ger ökade inkomster, sa Lena. Det är ju så att ridsporten är tjejdominerad och inte så prioriterad som fotboll och ishockey till exempel. Strukturerna sitter i. Det var ett förslag i S och V.s gemensamma budget att satsa på just ridsporten, bland annat för att kunna investera i uttjänta anläggningar. Det gick ju inte igenom i budgeten för 2018, men vi fortsätter driva på för att skapa rättvisa mellan olika sporter/idrotter/fritidssysselsättningar. Ridstallen funkar för övrigt också som fritidsgård. De unga är där och umgås med andra och hästar, inte alltid för att själva rida.

Så till Braåsgården, samlingslokalen, där vi hade gruppmöte efter att först ha blivit informerade av ordföranden i Braåsgårdens styrelse, Mats från Volvo. Vice ordförande i denna styrelsen, Maria, är med i vår V-grupp. Mats berättade om alla förbättrande investeringar som gjorts och att oron för framtiden är ekonomin, när förskolan som nu hyr lokaler ska flytta. Svårt att ersätta den inkomsten. Men det löser sig nog; styrelsen kommer att hitta utvägar.

Ja, det blev en lyckad dag och kväll! Nu går vi vidare till nästa tätort och kommundelscentrum, Rottne. Men det blir en dag till i Braås, för besök på skolan och Volvo.

Mötena duggar tätt nu. Har haft träffar tillsammans med Eva (C), med kommunens landsbygdsutvecklare idag och igår med tillgänglighetshandläggare för att stämma av och förbereda höstens möten och göromål. Mycket tal om bredband – resurser saknas på alla håll. Illa! Färdiga projekt och ansökningar finns det 33 av i Kronoberg, ca 165 miljoner kr är summan de behöver.

I morgon till Borgholm och strategisamråd med kommunens alla ordförande och vice plus förvaltningschefer/Vdar. En hel del intressant som Agenda 2030, tidiga insatser för barn och unga, skolresultaten – hur höjer vi dem? Pågår i två dagar. Jag deltar i morgon men av olika skäl inte fredag.

Carin Högstedt

170823

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se