7. aug, 2017

Sugen på politik, Vena med omnejd, Skinshult, träkors, detalj- och trafikplaner

Hemma efter Sardinien och så släkthelg i Vena med omnejd, Hultsfreds kommun. Maken L och jag, mina tre bröder med respektive åkte runt i förfäders och mödrars (främst vår farmor och farfars) hemtrakter. Flera byar var helt nya för mina syskon. Jag har upptäckt dem de senaste åren. Vi har alltså inte hört talas om dem ens som vi kan minnas. Det är inte så konstigt. Jag har gått på tidiga anor, 16-1700-talen. Ibland kan någon gren ha bitit sig fast i torvan ända in i våra dagar, men många tvingades ju flytta, till Amerika eller städerna, när jorden inte kunda föda så många längre. Fler barn överlevde barnaåren och hemmanen gick inte att dela på hur många som helst.

Oavsett släkt eller ej så såg vi många fina byar och ställen, välhållna hus och nötdjur i hagarna. Knackade på i Skinshult, där vi en gång träffade en man som i sitt hus hade ett diplom från Jordbrukarungdomen för sin släktgård. Diplomet innehåller ägarna och de är vår släkt i rakt nerstigande led; dock har jag kommit längre i forskningen. Här har alltså ägts och brukats en gård i samma släktl sedan minst början på 1600-talet. Mannen med diplomet var väldigt stolt. Tack vare ett foto på honom med diplomet har jag senare kunnat fatta hur det hängde ihop. När jag träffade honom så hade jag inte klart för mig att vi var släkt ens. Det var ett antal år sedan. Vad mina syskon och jag gjorde i Skinshult och när det var tvistade vi om under middagen. J-r vad en glömmer! Mannen som öppnade nu kunde berätta att den gamle är död och att han var sist i den släkten i Skinshult. Den här mannen som öppnade köpte huset. Han hade dock stark anknytning – född och uppvuxen i Skinshult, på gården som på 1700-talet ägdes av riksdagsledamoten Olof Nilsson. Som vi är släkt med på både farmors och farfars sida! Han ägde egendom i tre byar. Han var progressiv på så sätt att han lät döttrarna ärva lika mycket som sönerna.

Lyckad helg! I Vena tittade vi på några gamla (jag pratar om ca 100 år) vykort, som jag samlat på mig. Roligt att se vad som finns kvar av vägar, hus och vyer. Kyrkan ligger där förstås. Vykort med kyrkan visar en stor mängd träkors på gravarna, likadana ser det ut som. Vi kollade och hittade ett enda gammalt träkors, dock flyttat. Annars är det ju sten numera. Kan det ha varit spanska sjukan som drog över trakten? Eller tidigare? Ser lite slarvigt ut på kortet. Får forska i detta.

Som sagt. Hemma och sugen på att dra igång politiska aktiviteter. Och uppgifter saknas inte. Har fått iväg en kallelse med dagordning till V Växjös valledning, en rapport till kommunala gruppen och ska göra kallelse till distriktsstyrelsen. Bra väder att jobba i ute idag. I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott med många och långa ärenden. Kvällen kommer att gå åt till inläsning av: Detaljplan för Trafikplats Fagrabäck, som fortfarande kallas Fagrabäcksrondellen. Med förslaget till detaljplan blir det tre rondeller, så det borde åtminstone vara plural. Lite att bita i. Såg som hastigast att folk har varit flitiga med att tycka och yttra sig om förslaget. Så är det naturreservat som den borgerliga majoriteten tycker ska ha fri körrätt för vattenskotrar och förslag till Länstransportplan på remiss från Region Kronoberg. Har många avvikande åsikter mot det förslag till yttrande som finns i handlingarna. Får utarbeta ett alternativ, som det känns vid en hastig blick på det hela. ETC Växjö senaste numret hade en artikel om V.s syn på Trafikplats Fagrabäck som jag och maken L fått in. Annars inte blivit så mycket skrivet i juli. Antecknat en hel del tankar. De går nog att använda i augusti också.

Carin Högstedt

170807

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se