31. jul, 2017

Sol och vind, vågor, friska fläktar, Villa Maria-Pia, jazzmusik till maten

34 grader varmt nu kl 20 denna måndag på Sardinien. Vi åkte buss till Stintinostranden norrut från Alghero idag på morgonen. Intressanta ca 5-6 mil, som jag inte sett förut. Landsbygd, glesbygd, mycket odlingar och fina gårdar/hus. Ser välmående ut. Olivlundar (fint ord tycker jag), vinodlingar och annat, som vi inte kunde definiera från bussen. Får förstås men vi såg även kor och hästar. Intressant att mellan Porto Torres och Stintino har åkrar blivit solkraftsparker! Mängder med paneler och jag menar verkligen mängder. Både sol- och vindkraft kommer mer och mer, sägs det. Vi såg en hel del vindkraftverk också. Vackert landskap, ren njutning.

Väl framme i Stintino gick vi till playa Pelosa. Så väldigt mycket folk! Klämde bokstavligen in oss och satte upp medhavt parasoll. Skruvade i sanden och gjorde vad vi kunde för att få det att stå stadigt. Friska fläktar här och skönt i solen. Vi höll precis på att dåsa bort när parasollen flög iväg. Tack och lov ingen skada skedd! Pinsamt. Sedan badade vi och badade och badade. Höga vågor gjorde det svårt att simma, men skönt i alla fall. Gick till busshållplatsen. Bakom den hittade vi av en slump en liten idyll för vindsurfare bland andra. Gott om space och frisk vind. Njöt där också.

Hemma och hungriga gick vi till närmsta matställe – hotellets bistro stänger 18.00 – en ”spagetteria” som de kallar sig. Det blev en överraskning. Visade sig vara Villa Maria-Pia, ett stort hus med jätteträdgård och ett botaniskt förflutet. Måste ta reda på vem denna Maria-Pia, som döpt så mycket här, var! Villans innergård var servering och nog har de spagetti alltid! Vi satt i ensamt majestät (ingen annan äter lunch/middag kl 18.00) på den mycket vackra gården med enorma krukor för palmer och hör och häpna – de satte på jazzmusik på en lagom (för oss) ljudnivå. Den spagettin satt fint.

Vi hittar wi-fi om vi går ut från lägenheten och går 20 m till en vissa lyktstolpe. Sedan lägger vi paddan/telefonen på balkonräcket, går in och för det mesta fungera uppkopplingen ett tag. Både dottern och jag roar oss med att läsa deckare, den ena efter den andra. Annat skjuts effektivt upp i den sagolika värmen och solen. Har dock daglig kontakt med maken L och hemmafronten samt följer media sådär. Snart är veckan slut. Träffade förresten partikamrat Jonas Wanér med hustru  som hastigast idag i Stintino.

Carin Högstedt

170731

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se