2. jul, 2017

Kent Wisti, satir, Bergveckan, loppis, Garaget, Almedalen, sjukvård, primärvård

Dubbla tröjor och filt. Ska härda ut, ja, härdas ute kan en skriva. Det är sommar. Det är städat på altanen och maken L har klippt torra grenar i buskarna. Tre säckar rens blev det. Det är söndag, V-dag i Almedalen. Det ska följas utomhus. Tyskharen här på morgonen, berättar maken som var uppe tidigt. Solen sken, säger han. Jag sov till sju minsann. Då var solen i moln. Ser på nyheterna från Almedalen att det är kallt där också.

Förra året bloggade jag om varje partiledares tal. Det har jag inte bestämt mig för i år, men jag ska försöka lyssna på vad de säger. Noterar med glädje att (C ) nu går ut och kräver paus för att skicka asylsökande till Afghanistan. Inte amnesti vad jag förstår men ”paus”. Åt rätt håll i alla fall!

Tittat på presskonferensen som Jonas Sjöstedt haft i Almedalen om sjukvårdsfrågor i allmänhet, om de många förbättringar (V) har fått igenom i förhandlingar med regeringen och om dagens nya krav på dygnetruntöppna vårdcentraler i alla landsting/regioner. Det är ett bra krav på reform som ska omfördela från akuter på sjukhus till primärvården. Skulle kunna vara kostnadsneutralt, men inte givet. Framför allt ökar människors möjligheter att få hjälp inom rimlig tid istället för att sitta på en akut, där det kommer in trafikolyckor och annat som går före ett barns ont i magen eller örat.

-Hur är Vänsterpartiet på sociala media? Jo, sa en expert i Almedalen på det: Många följare, stort engagemang. Inte Jonas själv som åstadkommer så mycket, men andra runt omkring. Låter ju bra.

Trevlig dag igår med vernissage på Galleri Garaget. Lena Selander, en av utställarna, målare, , var där personligen. Fastnade för hennes bild av ”De åttas gäng”, åtta vuxna änder och en mängd andungar. Göran Wassberg, skulptör, visade underfundiga små träfigurer, som han snidat. T ex ”Undervegetation”, ett par soldater och många små människor som väntar på att rekryteras. Soldaterna höjer sig över de många. Starkt intryck.

Bergveckan började igår och drog mycket folk! Vi nöjde oss med Garaget och vår väns loppis, som ligger mellan Berg och Lädja. Mycket grejer och bekanta att prata med. På hemvägen till Gasslanda för att gratulera svärsonen på födelsedagen och träffa barnbarnen en liten stund. Hann inte med Växjö DFF.s hemmamatch. De vann med 6-0 i vår frånvaro! Vi ska lägga en dag till på Bergveckan.

Jane Harper är debutant och lyckosam sådan! Hennes deckare ”Hetta” har gjort succé. Nu läser jag Lone Theils ”Flickorna på englandsbåten”. Inget omdöme ännu. Igår kväll läste jag ett antal ICA-kuriren. Det är en av de tidningar som cirkulerar mellan döttrarna, barnbarnens farmor och mig. Mycket intressant artikel om och med Kent Wisti, som är präst, satiriker och konstnär. Hans satirteckningar är verkligen i min smak: En ”gubbe” funderar: ”Regeringen vill öppna för möjligheten att stänga Öresundsbron. – Bron byggdes för att vi skulle sammanlänkas med resten av världen. Men det var inte så roligt som vi trodde, det här med världen och det”.

Nästa gubbe: ”Människan består till 2/3 av vatten. – I princip är vi bara gurkor med ångest”.

Och en till: ” – Om vi inte stänger gränserna nu kan vi hamna i ett läge där vi inte har råd att köpa Per Morbergs skärbräda för 4 000 kr”.

  • Varför vet jag ingenting om denne präst? – För att du inte följer twitter och facebook som du ska, säger maken L.

OK. Wisti har ca 8 000 följare på twitter läster jag på nätet. Bra! Nu blir det en till.

Carin Högstedt

170702

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se