27. jun, 2017

Storgatan gågata eller cykelgata? Vena socken, misslyckade pelargoner och vulgär hortensia,

Tog en cykeltur med nya ”KommunNytt sommar” och delade för första gången på Långarör, ett sommarstugeområde från 1940-50-talet, bedömer jag, där nu de flesta stugorna är åretruntboenden och ombyggda till max eller helt nya. Fler brevlådor än jag trodde och ett helt nytt bostadsområde på väg att byggas, allt nära Helgasjön. Långarör innehåller ett långt gravröse. Har glömt åldern, men det är långt och pampigt. Har alltså varit bebott länge här. Trevligt, mysigt område, inget hus det andra likt nästan, förutom de som håller på att byggas i nyröjd mark.

Kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen hade möte idag om ett specifikt ämne, trafiksäkerhet. Ett nytt trafiksäkerhetsprogram ska skrivas och beslutas. Det gällande är från 1997 så det är på tiden! Bra att tjänstepersoner, som jobbar med ett nytt program, tar in åsikter på ett tidigt stadium. Mötet välbesökt och informativt. Viktigast ansågs – och jag håller med – att barnen via skolan får trafikkunskaper som sitter i ryggmärgen. Det går inte att separera alla trafikslag överallt. Vi får lära oss att samsas. Men cykelfri Storgata-gågata vore värd att pröva i Växjö. Senast idag höll jag som gående på att bli överkörd av cyklist. Så satt jag på uteservering på Klostergatan från tio över elva och fram till kanske tio i tolv. Gågata. Den ena långtradaren efter den andra passerade, kanske en meter från serveringen. Ingen trevlig miljö. De ska leverera varor till butiker. Det ska ske före kl 11, men ingen bryr sig. Situationen skapar inte den lugna atmosfär som besökare, turister och vanliga invånare vill ha.

Arbetade hela dagen igår med att planera årets släktträff med mina bröder och respektive. Det blir koncentration på Vena socken, där vår farmors rötter är djupa. Byar som Dalsebo, Svinhult, Kvarnarp, Blaxhult, Junnarp, Hyggelsebo, Bredbol, Ungsberg (namnen rena poesin) ska besökas. De flesta gjorde min mellandotter och jag rekognocering på förra sommaren, men vi gör om det på torsdag, så jag har tillståndet på vägarna klart för mig, om det nu finns farbar väg, till i augusti då släktträffen äger rum. I många fall har jag nu grepp om vilket hus i en by jag söker. Sveriges bebyggelse landsbygden Kalmar län, från 1960-talet är till stor hjälp liksom mantalslängder och hembygdsböcker, typ ”Dalsebo by”. Men i visa fall, som t ex Svinhult, är det öde sedan 1940-talet. Och i andra fall omöjligt att veta vilket hus, eftersom det är borta sedan länge men kanske nybyggt på platsen.

Ikväll riktigt drägligt väder. Har varit bedrövligt blåsigt och kallt. Nöjd med det mesta av våra planteringar. Fikonträdet frodas och det är liv i olivträdet. Petuniorna är urvackra, nysatta kaprifolen har tagit sig bra. Hortensian är aningen vulgärt stor och röd eller? Pelargonerna de sämsta i mannaminne. Eller mitt kvinnominne snarare. Ska ta lite foton i morgon och lägga ut. Inte min starkaste gren men i alla fall. Så ska maken L och jag på bio med barnbarnen. ”Dumma mej 3” – kan den heta så? Premiär.

Ser i dagens Dagens ETC att en studie visar att en förskjuten dygnsrytm och dålig sömn kan återställas med camping. Jomenvisst, vetenskapligt eller ej, fanatiska tältare som maken L och jag har varit, vi har sovit väldigt bra utomhus. Vi har slagit upp tältet utanför altanen för att kunna sova ute. Vi har campat genom Europa och mått väldigt bra av det. Det är väl inget konstigt. Människan är inte skapad för den torra inomhusluften. Jag sover bättre kommande natt för att jag cyklat omkring i ca 1,5 timme ikväll än om jag inte gjort det.

Carin Högstedt

170627

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se