14. maj, 2017

Happy Pride, sol och glädje, ca 9 000, utan bygglov, solstrategi, nattomsorg

Litet stilla regn denna söndagsförmiddag. Men det verkar vara slut med vintern och risken för skador på växterna. Igår perfekt för Växjö Pride! Lagom varmt, sol, glädje, skämt och allvar. Massor med folk! Ungefär som förra året enligt min bedömning, det vill säga sådär 9 000 och mycket publik. Alla kaféer och restauranger utmed paradvägen var fullsatta. Bitvis på Storgatan stod folk tätt, tätt. Inga incidenter såvitt jag vet, trots folkmängden, bara glatt Happy Pride!

Innan maken L och jag cyklade till Växjö Pride var jag på fotboll på Brinkvallen i Sandsbro. Där spelade dotterdotter i ett av Sandsbro AIKs tjejlag mot ett lag från Hovmantorp. Matchen slutade 10 – 0 till SAIKs fördel. Inte så kul med så ojämnt resultat. Lilla dotterdottern snart 10 år stod i mål första halvlek. Som mormor blev jag orolig. Hur skulle detta gå? Men på hela tiden fick hon en enda boll att rädda.

Positiv rapport från byggnadsnämndens arbetsutskott – det blir fritt fram för solpaneler på ordinära villor även inom detaljplanelagt område, om panelerna följer taklutningen. Gäller förstås ej kulturbyggnader som kyrkor eller vissa miljöer. Vet inte detaljer, men är mycket nöjd med att vår skrivelse om att göra det enklare med bygglov för solcellsutveckling får stöd. Visserligen ska ärendet upp i byggnadsnämnden och kommunstyrelsen också, men det verkar ofarligt att glädja sig redan nu!

På tisdag är det kommunfullmäktige och där har (V) en motion om ”strategisk satsning på solenergi” på dagordningen. Jag läser varenda dag om solenergiutvecklingen i världen. Dagens ETC är hejare på detta område. I Växjö kommuns energiplan finns ett mål om att användningen av sol, vind och vatten ska öka, men målet uppfylldes inte 2016. Jag är säker på att en regnhåla som Växjö kan mycket bättre och även bli känd för solanvändning trots regnet. Svaret på motionen hittills är att utan värdering hänskjuta motionen till Agenda 2030-arbetet. Men vi vill ha en strategisk satsning och ett positivt svar NU.

I övrigt blir det diskussion om en S-motion om nattomsorg för barn, rökförbud i busskurerna och barnfattigdom. –Ja, säkert andra frågor också.

Leader Linné Smålands årsmöte i Hjortsbergagården i torsdags kväll gick väldigt smidigt och det var bra att få en genomgång av större projekt som pågår inom landsbygdsutveckling. Destination nationalparken Åsnen är det största med flera miljoner i stöd. Enda diskussionen som uppstod grundades i det faktum att smålandskommuner är överlag dåliga på att söka och få EU-stöd. Regionerna borde samordna och ha tjänstepersoner som inte gör annat än hämtar tillbaka EU-pengar.

Snart hälsa på barnbarnen. Dagen lär avslutas med att se partiledardebatten.

Carin Högstedt

170514

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se