30. apr, 2017

1 maj, Erica, Amanda, Lars Ohly, plakat och slagord, fågelliv, jord och gödsel

Vid lunchtid kom äntligen solen och lite värme. Då hade jag varit förutseende och redan varit och köpt jord och gödsel. Har donat med det hela eftermiddagen. Hämtade förra årets sagolika dahlias rötter i förrådet. Lite mögliga. Blir väl inget av det, men försöka duger. Har ingen bra plats för vinterförvaring av växter.

Valborgsmässoafton. Firas inte av oss. Har alltid varit minst en av oss två som ska hålla tal dagen efter. Just nu sitter maken L på altanen och knåpar med sitt tal 1 maj i Älmhult (torget kl 12.00). Jag har det bara gott och har i alla fall lärt mig stava till återhämtning.

En svan har kajkat runt i sjön hela dagen. I övrigt gott om fåglar. Vi matar dem fortfarande eftersom det inte finns några insekter att äta ännu. Blåmesar, talgoxar, pilfinkar (inte så många i år som de brukar vara), nötväcka, ett domherrepar (brukar inte vara här denna årstid), grönsiskor, koltrastar, skator, kråkor, kajor, fiskmåsar, fisktärnor, bofinkar (ovanligt många), kanadagäss, grönfink. Alla dessa har vi kunnat se denna dag, i sjön, i våra buskar och runt husknuten. Inte illa alls.

Hoppas arbetarrörelsen får en god helgdag i morgon, med kraft bakom orden, för en förändring globalt, så att planeten överlever och mänskligheten med den. Hörde på radion att t ex Indien har gett ”mänskliga rättigheter” till floden Ganges. Intressant idé att naturen får rätt att försvara sig mot övergrepp. Kanske drar in till stan i sådan tid i morgon att jag kan tillverka ett eget plakat – med lokalt miljötema. V.s 1 maj börjar kl 13.00 vid scenen på Storgatan i Växjö. Där blir det tal av Ung Vänster Växjös ordförande Amanda Karlsson, estradpoesi av Erica Engdahl, som också lanserar dikthäftet Med hjärtat till vänster! 13.30 tågar vi till Vattentorget vid Växjösjön och IOGT, där ett möte tar vid kl 14.00 med musik av Bergsbestigarna och tal av Lars Ohly. Fika naturligtvis. Blir lite andra korta inslag också.  

Läser fredagens Dagens ETC, där ett antal slagord att använda 1 maj presenteras. Kan de flesta. Min favorit är nog: Gör det till avtal! Gör det till lag! Inför sex timmars arbetsdag! Eller denna mycket tänkvärda: Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal! Aktuell är den här: Pengar till skolan och mer personal – inga vinster till riskkapital!

Ha en skön fortsättning på helgen!

Carin Högstedt

170430

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se