19. apr, 2017

Ouppfyllda miljömål, bokslut, T-märkning, 284 miljoner, trafik- och betongökning

Stress och press för att hinna med och komma ihåg. Genast börjar ögonen konstra, speciellt det vänstra. Kan det ha samband? Hursomhelst. Solen skiner och det är plus 1 grad efter en jättekall natt. Svårt för växtligheten med dessa kalla nätter. Men just nu kl 8.00 mycket vackert. Och i strandkanten går en strandskata! Det är vad jag kan minnas första strandskatorna vi sett just här hemma på alla år vi bott här. En kan se dem i Växjö med omnejd lite sporadiskt men här är första gången och de har varit här i flera dagar, några stycken.

Ska strax till partiexp.en för att producera (V)äxjös Kommunnytt efter gårdagens fullmäktige. Det var i huvudsak två ärenden som väckte diskussioner: Trafikplats Fagrabäck och Årsredovisningen, bokslut 2016. I den förstnämnda kan en lugnt konstatera att nu är (V) enda partiet som tar klimat och miljö på allvar. –Ja, jag är inte lagd åt det skrytsamma hållet och det är inte skryt, det är fakta. Det nedåtgående intresset för miljömålen har jag iakttagit på senare år och det bekräftas i årsredovisningen och i revisionsberättelserna.  Alltför många av målen uppnås inte. Lägg därtill ett beslut om Trafikplats Fagrabäck för att underlätta för bilismen och till och med inkräkta i och förminska ett naturreservat! Istället för en rondell ska det bli tre! Allt för att bilister på väg 25 från/till Kalmar ska kunna köra förbi Växjö i 100 km/timmen. Ridå för ”Europas grönaste stad”. Ja, det är hårt, men jag upplever det så. Omtag krävs, nya prioriteringar och beslut med miljötänket först. Kanske krävs valet 2018 för att komma loss?

Nu gör jag paus här och fortsätter skriva sen eftermiddag eller kväll.

Sju timmar senare, så är jag hemma mellan flygbladsarbetet – som gick bra – och årsmöte med ABF. Jag är ombud vid årsmötet. Det brukar vara noggrant förberett och gå smidigt.

I övrigt från gårdagen så blev det många bifall till V-motionen om tillgänglighetsmärkning av allmännyttans bostäder – och gärna de privata hyresbostäderna också! Bra att det nu äntligen ska bli gjort. Andra kommuner har startat för flera år sedan och Boverket stöttar med råd och dåd.

NOVUS har frågat 4 000 personer vad de skulle rösta på om det var val nu. Alliansen får 128 mandat i riksdagen, rödgröna 150. (V) skulle öka med åtta mandat. (SD) klart förbi (M) och näst största partiet. OK. En opinionsyttring men 4 000 är ovanligt många i dylika.

Läser alltid insändarna i Smålandsposten. Idag har Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma, skrivit om behovet av fler nya företag och vad som kan stimulera och underlätta det. Gunnarson menar att det är rädslan för privatekonomin som gör att många avstår. Han vill se en ny företagsform mellan enskild firma och aktiebolag, som gör att en kan starta ett företag utan att hushållskassan påverkas. Låter intressant och jag vill veta mer om det. Kontakt för besök!

Avslöjande artiklar i Dagens ETC om ”Sveriges hemliga krig” i Afghanistan. Granskningen visar att trots att motivet sades vara att stötta de afghanska kvinnorna, så fanns sexism och sextrakasserier på den svenska basen. Det fanns genusambitioner, men det vittnas om machostämning. ”Hur feministiskt var Sveriges krig i Afghanistan?” är frågan i dagens tidning.  Ska läsa allt noggrant. ETC Växjö har nu 553 förhandsprenumeranter. 2 000 ska vi upp till. Då startar tidningen!

Budgetsatsningen från regeringen på förlossningsvården ger Region Kronoberg 9,7 milj kr och enligt regionstyrelsens ordförande Anna Fransson ska de gå till att utbilda fler sjuksköterskor till barnmorskor. Låter bra! Ska alliansen och SD rösta ner det i riksdagen?

Sista föreställningen av Bibliotekets Vänner före sommaren är tisdag 25 april, då Elisabeth Åsbrink kommer och berättar om ”1947”. Kl 18.00 på Stadsbiblioteket i Växjö, som vanligt. Det blir en höjdpunkt efter ett mycket givande halvår med flera fullsatta föreläsningar.

Temperaturen uppe i nio grader. Sätter mig i solstolen en stund.

Carin Högstedt

170419

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se