1. apr, 2017

Resa i present, La Robe, en riktig post, nostalgi, Svalliden, Döderhult

Rymt till Oskarshamn för att gå på släktforskarmässa i Folkets Park. Det som finns kvar av parken. Delar av den blev köpcentrum för många herrans år sedan. Den här resan är min egen födelsedagspresent till mig själv. Släktforskarmässa har jag aldrig tidigare varit på. Dessutom ska jag gå runt i sakta mak på Döderhults kyrkogård. Där är mormor och morfar, farmor och farfar bland många andra släktingar och vänner begravda. Ska också göra en vandring Norra vägen till Svalliden och sedan Södra vägen tillbaka. Jag bodde i Svalliden mellan 1950 och 55. Alltid roligt att minnas vem som bodde var av lekkamraterna och se förändringarna.

Läst Oskarshamnstidningen. Framgångar för Bråbygdens folk. De har bredband på gång till 350 hushåll i de små byarna, Krokshult bland andra. Det handlar om många miljoner kr, som de nu har i hamn. Bra! Bråbygden är ett exempel på hur en landsbygd i fritt fall kan leva upp med hjälp av EU-medel och engagerade bybor. Noterar detta som landsbygdsintresserad, men jag har också djupa släktrötter i den trakten.

Bor på ”posthotellet” vid Stora torget. Konstaterar att några hus kring torget är oförvanskade kvar sedan jag gick i läroverket här i stan. T ex detta hotell, som då var postkontor, storslagen, elegant post med en lång rad kassor. Huset där kafé Kronan låg är också kvar. Där kunde en köpa cigaretter en och en. Alltså en cigarett, inte paket. Ett populärt ställe för oss studerande, som senare byttes mot Domusrestaurangen vid Lilla Torg. Kom hit sen eftermiddag igår och handlade kläder ( Obs,nödvändigt) i La Robe och Eminette, två butiker som fanns redan på 1950-talet. Speciellt La Robe var den butiken som sommarklänningen köptes i.

Nu ut till dagens övningar. Solen börjar bryta igenom det gråa och dimman.

Carin Högstedt

170401

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se