20. mar, 2017

Johannes Anyuru, Araby, gåsen här! Agenda 2030, Vi står inte ut

Halvtama kanadagåsen har dykt upp igen! (Tidigare bloggar). Roligt att se den gå och beta i strandkanten utanför vår bostad. Den har varit borta ett bra tag. Nu är jag säker på att det var den jag såg på en promenad utmed Helgasjöns strand under bortovaron. En enda gås och innan alla de andra kommit. Den har klarat vintern.

Lyssnat på ett gäng elever från Växjö internationella skola, som presenterade en rapport de gjort (på engelska) som besvarar frågan: Är Växjö Europas grönaste stad? De hade tittat på olika rankingar och värderat Växjös miljöarbete. Svaret var enkelt: Nej, det finns bättre städer/kommuner, men Växjö är på gång och kan bli grönast. Så är det ju. Det är målet, men vi är inte där.

Ser i Dagens ETC 20/3 att rörelsen Vi stårinte ut ska besöka kommunfullmäktigen runt om i landet. Välkomna till Växjö fullmäktige i morgon! Rörelsen har samlat in 15 000 namn för amnesti för ensamkommande barn som varit här mer än ett år. I rörelsen finns ca 8 000 människor, volontärer och anställda på exempelvis HVB-hem. De träffar ensamkommande dagligen och vill informera om deras situation. ”Vi står inte ut” med att skicka barn och unga till ett Afghanistan, dit UD inte vill att någon svensk reser på grund av osäkert läge. Inte en enda provins anses säker idag. Dessutom har många av dessa barn och unga aldrig varit i Afghanistan utan vuxit upp i andra länder. De har ingen som helst anknytning, ingen fast punkt, inget skydd. Amnesti är naturligtvis befogad. Allt annat är inhumant. Bra inblicksserie om denna fråga i Smålandsposten! #vistarinteut

Johannes Anyuru är en författare som delvis vuxit upp i Växjö, i miljonprogramområdet Araby. Hans tredje roman har kommit ut och är mycket omskriven och lovordad. ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” heter den och är, vad jag förstått utan att ha läst den, en framtidshistoria och negativ sådan, där Sverige blivit en fasciststat. Hoppas att Bibliotekets vänner kan bjuda in och få hit Johannes Anyuru, till en författarkväll!

Ikväll är det ”Väster direkt”, det vill säga kommunstyrelserepresentanter möte boende i stadsdelen Väster. Jag ska delta. Men innan dess är det ”Alla kan rädda världen” på Fria ordets hus. Det handlar om Agenda 2030 och FNs hållbarhetsmål. Kan vara med där en dryg timme innan andra mötet. Arrangörer är Växjö kommun och Studiefrämjandet.

Carin Högstedt

170320

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se