7. mar, 2017

Kamplust och kvinnors mänskliga rättigheter, bilfria bostäder, fri konkurrens om bostadsmark

Intensiv dag hittills. Kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen – det är mycket att hålla reda på för en person, jag, som är ensam runt bordet från mitt parti. Mycket att hålla reda på för det är så mycket vi i (V) vill!  (SD)-representanten är också ensam vid bordet, men han har aldrig några som helst förslag.

Det nya bostadsförsörjningsprogrammet – lite västgötaklimax, då alla partier plötsligt var helt överens! Plötsligt händer det. Men då hade vi redan i arbetsutskottet fått igenom att gällande detaljplaner för orterna utanför staden ska redovisas, precis som för stadsdelarna. Nu fick vi även igenom ett tillägg om gemenskapsboende. Och i protokollet kommer det att se ut som att Oliver R (M) får igenom sitt förslag och alla håller med! Riktigt roligt men inte så rättvisande.

(V) helt ensamma om att följa Växjö kommuns principer och lägga ut ”del av Växjö 10:41, stationsområdet” som markanvisningstävling. Vi har inte lovat företaget Kärnhem att få detta område. Däremot är de välkomna att delta i tävlingen, som jag dessutom tycker ska ha krav på ”bilfritt boende”. Det ligger ju på stationen med tåg och bussar. Det finns rökfria bostadshus, pälsdjursfria likaså, så varför inte bilfria? Men övriga partier tycker sig ha lovat just Kärnhem detta område att bygga på och frångår därmed de vanliga principerna.

Ja, många ärenden, många frågor, många svar och god stämning hela dagen. Fick alla med på ett bra svar på medborgarförslag om ”buller- och fossilbränslefri utdelning av tidningar”!

Försökte återremittera förslag till ”policy för socialt entreprenörskap” för en förankring hos de sociala företagen/organisationerna och för att få in några mätbara mål. Tyvärr – ingen förståelse och ett urvattnat dokument.

Nu ett avbrott i denna blogg. Till stadsbiblioteket och styrelsemöte med Bibliotekets vänner.

Två timmar senare.

Så trevligt möte med planering för höstens Bibliotekets vänner och handlingar till årsmötet i april. Hösten inleds med Ida Andersen och så Nina Burton. Det är klart. Så bollade vi namn och idéer. Fick ett tips igår eller idag per mail: Växjösonen Johannes Anyuru kommer i dagarna med ny roman. Och ja, han kommer att tillfrågas om att besöka hemorten Växjö och tala om sitt författarskap.

Nu dags att runda av arbetsdagen. I morgon Internationella Kvinnodagen, 8 mars, kampdag för lika värde och mänskliga rättigheter i hela världen. Jag saknar demonstration i Växjö! Tänker gå på Ung Vänsters seminarium om Historiskt viktiga kvinnor. Sedan ut på kvällen med alkoholhandläggare för att se hur tillsynen av alkoholtillstånd efterlevs. Intressant! Växjö kommunstyrelse har ”företagsvecka” som denna gång gäller just sådana företag som kommunen har tillsyn över. Det kan vara alkohol, tobak och miljö till exempel.

Ha en riktigt bra Internationell kvinnodag med kamplust och feministiska föreläsningar, demonstrationer, fester, sånger, röda mössor, barnvagnar, plakat, paroller, manifest(ationer)! Så mycket kvar att göra!

Carin Högstedt

170307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se