5. mar, 2017

Bronskvinnor och rösträttsaktivister, rätt till heltid och bort med delade turer, fängelsedirektör R

Nu snöar det i Växjö! Trist, tycker jag.

Arbetsfylld dag. Startade tidigt med pressmeddelanden och efterarbete från gårdagens distriktsårskonferens. Läste in handlingar till arbetsutskottet på tisdag. Har kommunstyrelsens handlingar kvar. Så iväg till den ”feministiska stadsvandringen”. Stark blåst, iskallt, snöflingor i luften.   

Och – mot all förmodan – det kom publik! Vi var 11 som gick från stadsbiblioteket till kommunhuset, skulpturen Bronskvinnorna, Teatern, kvinnofängelset (numera bostäder), klostret (Klostergatan), Stortorget och så in i värmen på Broqvists konditori. Personerna vi – Eva-Britt Svensson och jag – pratade om var bl a sångerskan Kristina Nilsson, Elin Wägner, Marianne Lindberg d Geer, Rut Grubb, som bl a var fängelsedirektör, vilket var så ovanligt med en kvinna på den posten så hon fick två års provtjänstgöring innan hon fick fast arbete. Det handlade även om Birgitta Haraldsdotter, Olga Bohlin, Amalia Graffman, Gulli Petrini, rösträttsaktivist, som fick kicken från sitt lärarjobb för att hon undervisade om utvecklingsläran och Darwin. Trevligt och vi ska förfina vår presentation på olika sätt. En ljummen vårkväll vore naturligtvis att föredra.

Det märks i media att det snart är Internationella Kvinnodagen. Ojämställdheten dyker upp i olika reportage veckan innan 8 mars. Sedan blir det tämligen tyst igen. Så mycket återstår att göra: Rätt till heltid, slut på delade turer, fasta jobb med lön att leva på och just dessa materiella villkor verkar omöjliga att åstadkomma. Små öar av kommuner där de lyckats med det ena eller andra och testar kortar arbetsdagar på någon avdelning eller något äldreboende. Men var är det generella beslutet om heltider som rättighet och deltid som möjlighet, för den som vill? Deltiderna påverkar hela livet med lägre löner och sämre pensioner. En feministisk regering vet naturligtvis detta, men satsar på att kvotera in kvinnor i börsbolagens styrelser. Inget emot det men det finns mer närliggande och grundläggande åtgärder som är nödvändiga för ett jämställt Sverige.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se