1. mar, 2017

8 mars, stadsvandring, barnvagnsmarsch, feminism, 100-bloggen, simhall på vandring

Ovanlig syn när vi åt frukost idag. Det lilla av is som fanns kvar på Toftasjön hade vräkts vid stranden utanför vår lägenhet. Som ett tjockt lager havregrynsgröt. Maken L ut med kikare. En flock gräsänder är här och minsann tutar kanadagäss. Den ensamma kanadagåsen som uppehållit sig här i vinter har inte varit synlig på ett tag. Möjligen var det den jag såg på långpromenaden i söndags. Då gick den på en tomt vid Helgasjöns strand, ett par kilometer härifrån. Nu är flera gäss här och tutar glatt. Vårtecken. Snöblask förresten.

Jag har anmält mig till att delta i ”100-bloggen” – en kampanj för yttrandefrihet. 1 mars är starten och det gäller att skriva en blogg varje dag i 100 dagar. Hittar inga krav på innehåll eller längd, så det är bara att bli flitigare och skriva varje dag.

Igår första styrelsemötet med nya styrelsen i vänsterpartiet Växjö. Helt urlakad efter att ha jobbat med att få till (V)äxjös Kommunnytt i fyra timmar gled somliga av oss över i styrelsemöte (samma lokal). Men hej och hå! Jag upplevde – och blev upplivad – ett mycket kreativt möte med många förslag och beslut, glada skratt, fördelning av ansvarsområden, planering av föreläsningskvällar och hela våren inpå hösten planerad.

Innan dess alltså ett nytt nummer av (V)äxjös Kommunnytt. Kommer snart på www.vvaxjo.se. Fullmäktige inställt i februari. Det finns inga ärenden i ”Europas grönaste kommun” med 8-9 års bostadskö, växande tomtkö och ökande sjukskrivningstal. Märkligt så det kan vara. Vi fyllde i alla fall Knytt.s baksida med klimat- och miljö – vad (V) kunnat påverka inom det området, några exempel. Första sidan är många annonser om vad vi arrangerar inför Internationella kvinnodagen, 8 mars, och på själva den dagen. Och så lite om de riktigt stora fadäserna i blå-gröna Växjö, ur V-perspektiv.

På förmiddagen igår kommunstyrelsens arbetsutskott med information om nytt bostadsförsörjningsprogram (återkommer jag till nästa vecka) och så beslut om ny simhalls placering. Den ska vara där den nuvarande ligger, vid Växjösjön. Det är väl två år sedan beslut om simhall togs, men då fick vi oss till livs att det var omöjligt att få plats med den just där. I två år har simhallen valsat runt på olika platser i staden och nu är den tillbaka där den skulle vara enligt min mening. En ny simhall är ett måste. Jag bygger det bland annat på erfarenheter av min svärson och barnbarn, som i flera år besökt simhallen och simskolan där varje vecka så gott som. Nu väntar projektering. Kan ta sin tid.

Carin Högstedt

170301

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se