14. feb, 2017

Diakoni med hjärta, Skanska, takdropp, volontärer, Falska minnen

Solen vräker ner över kommunhusgården. Takdropp. Härligt! Satt hemma och skrev koncentrerat från kl 7 till 11.30. Drog till stan och Diakonicentrum, där jag stämt träff med partikamraten Eva-Britt Svensson för att äta lunch och träffa andra lunchgäster. God mat som vanligt och många bekanta. Resonerade vid bordet om alla industrier som funnits i Växjö med omnejd och som flugit och farit. Fläktfabriken inte minst, som sysselsatte väldigt många människor. Hammarstedts med fler. –Ja, tiderna ändras men det är ju inget självändamål att slita ut sig på fabriker. Eller någon annanstans. Eva-Britt berättade för mig om sin volontärnatt med EU-migranterna på Diakonicentrum. 20 platser, fem fick avvisas. Lugnt och trångt. Natthärbärget fortsätter under mars.

Vår ensamma kanadagås äter nu fågelfrön från ett fat på marken och uppehåller sig vid vår altan väldigt mycket. Gåsen och våra två katter hyser respekt för varandra, nyfikenhet, men inget jagande. Har läst på om kanadagässen och är mindre orolig att den ska frysa ihjäl. De flyttar normalt ner på kontinenten men kan övervintra vid öppet vatten norröver. Nu är ju sjön frusen, men snö funkar väl.

Nu avbrott för besök i World Trade Center (WTC) tillsammans med några ur V.s kommunala grupp. Det är första gången jag gör besök där. Bland andra ska vi träffa Skanska, som har sitt kontor där. Sedan möte med kommunala gruppen, som har årsmöte.

Ett antal timmar senare och riktigt trött.

Det var en lång dag och omväxlande. Kommunala gruppen avslutades som alltid med en dikt. Men kvällens diktläsare Amanda hade valt ett stycke ur Johan Ehrenbergs bok ”Falska minnen”. Så bra även om det är prosa. Många glada över budskapet att ETC Växjö är i vardande. Nästan alla i kommunala gruppen var där! Bra stämning.

Innan dess ett besök på WTC, från det kommunalt drivna och betalda garaget till de fina konferensrummen överst i huset och kaféet i markplan. Allt är inte uthyrt. Så till Skanska som hyr ett våningsplan. Så himla intressant, så snyggt! Blev helt betagen i beskrivningarna av deras sätt att inreda sitt kontor – inte som ett kontorslandskap – utan något helt annat, där behoven styr valet av arbetsplats. Obs! Jag tror inte det är lösningen för alla arbetsplatser, men där de anställda är rörliga och inte sitter på sin stol hela dagar, där kan det funka. Problem uppstår om ett koncept ska styra över lag på arbetsplatser, bli trend. Måste säga tack till Skanska och våra informatörer för väldigt bra information. Lärde mig mycket på en timme drygt. Jädrigt snygg inredning dessutom – och genomtänkt. –Ja, jag vurmar lite för Skanska och deras miljötänk efter skandalen med RocaGil i Hallandsåsen för ett antal år sedan. Skanskas totala omvändelse – och jag kan också tänka om.

Nu slut för idag. Full dag i morgon också med bl a träff med facket Vision.

Carin Högstedt

170213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se