4. feb, 2017

Gellert Tamas, människors lika värde, soaré, det svenska hatet, våfflor med förhinder

Kafé de Luxe, Växjö, en tordagskväll. Litteratursällskapet (växjöbaserat) har litterär kväll med Gellert Tamas, författaren till Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet. Sitter och pratar och äter med vännerna Anette och Carina. Det är första gången jag är på en sådan här soaré och jag är nyfiken på hur det går till. Jämför med Bibliotekets vänner (BV) och de författaraftnar vi ordnar inom BV. Olikheterna är stora! Här sitter vi från 17.30, äter god mat, många dricker vin till. Mysig miljö. Inte förrän 19.20 drar själva programmet igång med frågor till Gellert Tamas. BV är för det mesta i Galaxen på stadsbiblioteket, tråkig sal i källaren. Finns inget att äta eller dricka, startar 18.00 och brukar vara slut 19.30. Minimalistiskt och – passar många uppenbarligen ypperligt, för publiken kommer för programmets skull och vet vad som väntar. Kvällen är kvar när en drar hemåt. Helt olika koncept alltså och båda har sin publik och sitt berättigande!

Vi tre pratade om allt möjligt, politik förstås, att få folk att engagera sig och så på något sätt nämndes Dagens ETC. Och då får jag veta att det finns en sluten facebook-grupp i Växjö som förbereder utgivning av ETC Växjö! Ser igår i Dagens ETC (3/2) att Västerås och Växjö står på tur att få sin ETC. Jag blir så lycklig. Det bästa som kan hända i monopol-Växjö att få en tidning med rödgrönt perspektiv! Anmälde mig genast till gruppen.

Gellert Tamas intressant att lyssna på. ”Det svenska hatet” tar sin utgångspunkt i bröderna Ekeroth, Ted och Kent, SD. Den senare högst aktuell i dessa dagar.  –Vad ska vi göra för att motverka rasism och främlingsfientlighet? Gellert Tamas svar är att vara mer ideologiska, verkligen stå upp för människors lika värde.

Läser Niklas Orrenius nyhetskrönika i DN idag. ”Staden är livsfarlig för svenskar men säker för afghaner?” Det är alltså Kabul det handlar om. Krönikan bygger på ett mail från en svensk person som arbetat i Afghanistan som ambassadsekreterare. Han är f ö med i (L). Han beskriver hur de som arbetar på ambassaden inte får gå ut utan livvakter och bepansrade bilar. Däremot kan samma statsmakt skicka tillbaka afghanska ungdomar, ibland utan tillstymmelse till nätverk, till denna stad. Människors lika värde, var det ja. Läs!

Alltmedan jag satt på Kafé de Luxe och hade en bra kväll började näsan och ögonen rinna. Feber när jag kom hem vid 21-tiden. Satte klockan på rinning på 4.30 för att komma upp och iväg till Stockholm och landsbygdskonferens. Förvarnade mina reskamrater om läget. Kom inte upp. Hade total vilodag och är bättre. Vad är det för skitbaciller som far runt? Många är sjuka, tycker jag.

Skulle haft våffeljärninvigning idag. Köpt nytt, dubbeljärn. Bjudit barn och barnbarn i närheten att komma och äta våfflor. Men det är inställt. Får bli nästa helg. Ska ta det väldigt lugnt även denna dag.

Kanadagåsen, den ensamma, är vid liv och går och betar i strandkanten. Lägger ut diverse åt den, vilket skator och kajor uppskattar. Kanske gåsen också. Den är inte rädd, men verkar inte förstå att det kommer mat flygande.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se