22. jan, 2017

Gråsiskor, sjöfåglar, utmattning, Beischer, luftfärd till polen, handlingsplan för tillgänglighet

Blev en mycket bra musikmanifestation för afghanska ungdomars möjligheter att få stanna i Sverige igår i Växjö. ”Frihetsbandet” med förankring i Studiefrämjandet spelade och sjöng. Korta tal på olika språk. Berättelser ur de ungas liv, rädslan för att komma till ett land i krig och med små utbildningsmöjligheter. Utbildning ses som ett hot av talibanerna. Rörelsen @vistårinteut var en av arrangörerna. Finns på facebook för den som vill veta mer. ”Vi står inte ut, men slutar aldrig att kämpa” är mottot. Gott om ensamkommande ungdomar med plakat, gott om andra också som ville visa sitt stöd. Av partierna såg jag S och V representerade.

Såg en man med kikare utanför våra fönster. Han kikade inte på oss utan ”våra” fåglar. Till slut gick jag ut och frågade om han såg någon särskild fågel. –Jo, han tycker gråsiskorna är så trevliga med sin röda basker. De är inte alls så oansenliga som namnet antyder. Det visade sig att mannen ifråga var Mikael Persson, ornitolog och känd sådan. Vi har haft en hel del med varandra att göra omkring sjöfåglarna. Han var med och gjorde inventeringen av Helgasjöns fåglar 2015. På tisdag kommer svar på en interpellation jag ställt om åtgärder med anledning av inventeringen och förslagen i den. Om jag fattade rätt, så bor han i en lägenhet ett par hundra meter härifrån. Mikael trodde att han sett en snösiska i våra buskar. Ska hålla utkik. Vi har ingen sådan noterad här hemmavid.

På dagordningen till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag förmiddag finns en plan för gång-cykelväg utmed väg 892, Rydet-Rottne. Äntligen! Är det 20 år sedan diskussionen började? Eller mer? Rydet är en liten by och det handlar om en kort sträcka där barnen ska ta sig till skolan i Rottne. Behovet av en säker (skol)väg) har alltid funnits.

På dagordningen på kommunfullmäktige också information om de sålda nästan 2000 hyresrätterna och vilka av Växjö fullmäktiges villkor, som har förverkligats. Det finns som informationspunkt på dagordningen och Åsa Karlsson Björkmarker (S) har en interpellation om detta. Kommer de nu privata lägenheterna att finnas i den kommunala bostadskön? Är det stopp för att göra bostadsrätter av hyresrätterna och hur länge i så fall?

I övrigt inte så många ärenden den här gången. Endast en V-motion, motionen om handlingsplan för tillgänglighet. Den ska jag ansvara för och noga förbereda. De blå-gröna kan inte säga nej en gång till. Eller?

Rätt högt lufttryck och humöret går upp liksom energin. Tomtar och ljusslingor är nerplockade, tvätten struken, papper sorterade, annons om V-händelser inlämnad. Läste i natt ut Sara Beischers ”Mamma är bara lite trött”, om en lärare som blir sjukskriven för utmattningssyndrom. Bra bok för vem som, men hur många är inte sjukskrivna i dagsläget och kan läsa och känna igen sig. Hennes ”Jag ska egentligen inte jobba här” är mycket läsvärd – handlar om äldrevården. Skulle vilja jämföra henne med Moa Martinsson. Så fick jag låna en bok, av en dotter, som jag glömt att jag måste läsa! Boken alltså. ”Expeditionen, min kärlekshistoria” av Bea Uusma, hon som snöade in på Andrées polarexpedition 1897, den mest misslyckade i världen, som den har kallats, och dök på djupet för att lösa gåtan: Varför dog de tre männen på Vitön? Trikiner har vi fått höra, men nu läser jag att trikiner dör en inte av. Jag har också fascinerats av polarexpeditioner i allmänhet och den här i synnerhet.

Ha en skön avslutning på helgen!

Carin Högstedt

170122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se