31. dec, 2016

Nyårsafton 2016, blå himmel, summering av kommunpolitiken, snart val igen, agenda 2030

Nyårsafton i Los Cristianos. Gott väder här på altanen. Fortfarande stark blåst, men vi har inga olägenheter med den. Ser hur folk hukar och sitter längs murar istället för på solsängar på playan nedanför oss. Mycket sol och lite moln idag hittills.

Har med mig anteckningar från hela året om Vänsterpartiets kommunala grupps göranden och låtanden i Växjö kommun. Noterar 14 motioner, 13 interpellationer och 8 skrivelser. Det är i underkant. Ska göra noggrannare statistik senare. – Vad har vi ägnat våra politiska krafter åt? Snabbspolning: Landsbygdsutveckling, bostäder, miljö-klimat (mycket med cykling), måltidsorganisationen (bra mat lagad från grunden till äldre och barn-unga), skolfrågor, feministisk och jämställd utveckling, tillgänglighetspolitik. Ungefär så. Känns som en bra prioritering! Inte alltid så medvetet, mycket sker mer av en slump eller på grund av att medborgare väcker förslag per tel eller mail. Men är det något medborgare hör av sig om är det miljö-klimatfrågor och maten som serveras till äldre och barn!

Har vi åstadkommit något då? Ja, visst, men ofta känner vi själva oss extremt motarbetade. En nyårsafton passar bra att gå tillbaka och värdera. Vi och S vann kampen om matorganisationen: Mindre av köp och sälj, de stora sparkraven borta – eller framskjutna – färre förskolekök läggs ner (eller kommer de några i taget?), Kalvsviks förskola är ett bra exempel på förskola med nytt kök som hade varit tokigt att lägga ner. Vilket vi sa. Vilket vi fick gehör för till slut.

Vi har fått bifall till att alla tätorter och byar utanför Växjö stad ska ha tomter och detaljplaner i reserv (som Växjö stad) att användas när efterfrågan kommer. Den är där nu f ö på flera platser i kommunen, Ingelstad inte minst, och Gemla.

Genom att interpellera om färre barn i grupperna i förskolan och mycket annat har vi satt fingret på ömma och angelägna punkter. Senaste fullmäktige kom äntligen en redovisning av hur målet färre barn i grupperna genomförts, dvs en liten förbättring jämfört med 2014, när målet sattes av alla partier.

Sorgligast i kommunpolitiken att vi förlorade 2000 hyresrätter i Växjö stad. De såldes. De tillhörde de hyresrätter som hade bra lägen och hyror, så även mindre bemedlade kunde efterfråga dem. Utmärkta lägenheter som med en tillgänglighetscertifiering kunde blivit en form av trygghetsboende för äldre. På senaste fullmäktige skulle rapporterats om hur villkoren fullmäktige ställde vid försäljningen har uppfyllts, men den rapporten togs bort.

För min del känns det inte fel att fortsätta med dessa politikområden. Kanske lite mer koncentration? Verkligen köra några förslag ända in i kaklet, som det brukar sägas, vet inte vad kaklet har med saker att göra.

Igår en rejäl promenad på nästan sex timmar. Maken L badade i havet. Jag har blivit en badkruka. Sedan middag på en libanesisk restaurang på ”vår” gata. Den är mycket populär och de klämde in oss före en reservation senare på kvällen. Mycket gott och ovanlig måltid.

Nu se framåt mot 2017. Lördag 21/1 kl 12.30 är det en demo som organiseras av @vistårinteut med fler för att ta hand om ungdomarna runt omkring oss istället för att skicka dem till Afghanistan. Ska återkomma om detta, när jag vet mer.

Nyårslöften? Förra året lovade jag vara lite mer hygglig mot mig själv och unna mig mer kulturupplevelser t ex. Har jag nog genomfört. Fortsätter så. Ska omvandla biocheckar till bio när vi kommer hem. ”Jag heter Jake” överst på listan (osäker på svenska namnet).

I övrigt hoppas jag förstås på ett gott år för alla i familjen, släkten, vänner och bekanta samt en lika fin sommar som förra året. Den här våren ska det komma upp både det ena och det andra ur jorden runt altanen hemmavid. Jag har satt många lökar. Förra våren var allt ett rivnings- och byggprojekt.

Politiskt börjar valförberedelserna inför val 2018 denna höst. Ja, helt kopplas aldrig nästa val bort ur tankesfären. Jag grunnar en del på hur vi i V Växjös ska kunna anpassa oss till människornas (speciellt yngre årgångar) nya beteendemönster – som inga papperstidningar, alla nyheter på nätet – och inte bara anpassa oss utan helst ligga steget före. Det jobbiga är att vi ska vara överallt på gamla och nya media parallellt för att nå alla medborgare. Roligt visserligen men tidsödande. 2017 blir ett spännande år om jag får önska. Agenda 2030 är det viktigaste; det handlar ytterst om den globala överlevnaden. Kommunerna är viktiga i genomförandet och det går inte att genomföra utan kommunernas medborgardeltagande.

Blå himmel. Grön flagg på playan. Kanske ska avsluta 2016 (på många sätt och för väldigt många ett skitår) med att bada i havet?

Gott nytt år alla läsare, vänner, ovänner, maqtbloggare, släkt, barn och barnbarn – ha en skön nyårsafton och nyårsdag!

Carin Högstedt

161231

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se