26. dec, 2016

"Det går an", "Drömmen om det röda", Granhult, husförhör, JÄMO, hackspett, kajor

Annandag jul och julstormen Urd på väg in. Hagelskur gjorde det vitt ute, men nu regn och blåst. Tåg ställs in. Vårt flyg till Teneriffa går kl 8.00 i morgon bitti. Från Växjö. Förhoppningsvis. Ännu inget larm om något annat.

DNs ledare julafton handlar om godhet, omtanke, vad det är att vara människa. Märklig läsning – att det ska behöva skrivas. ”Utan omtanke går vi under”. ”Föraktet mot tiggare är så överväldigande att det även spiller över på dem som vill hjälpa. Det kallas numera godhet, fast på ett spydigt sätt, inom citattecken.” Ja, det är helt otroligt. De som hjälper ska skämmas för de är bara ute efter eget gottande i moralisk överlägsenhet. Ungefär så rör sig en i mitt tycke hälsofarlig debatt. Däremot är det inte hälsofarligt att ge pengar till tiggare eller organisationer som arbetar för bättre sanitet, skola, mat, rent vatten, mot könsstympning, prostitution, människohandel. Det är helt enkelt så att tillgångarna i världen är fruktansvärt snett fördelade och att många människors liv hänger på att  andra människor bistår med resurser och frivilligt arbete för att i någon mån jämna ut den ojämlika fördelningen.  Om människor känner sig bättre till mods av att ge, så spelar det ju ingen negativ roll; det viktiga är att någon får stöd, råd, hjälp, medicin, vatten. Läs gärna!

Julafton firades enligt alla konstens regler i Gasslanda. Avslutades med sällskapsspel och dotterdottern pekade ut maken L och mig som förlorare. Nåja. Lite Lars Norén-stämning en stund, men det löste sig. Satt ute en stund men bara en liten, när vi kom hem.

Igår inga förpliktelser. Satt med släktforskningen och rotade i en gren av morfarssläkten, bofasta i Granhult, Högsby socken, 1700- 1800-talet. Är inte klar ännu. Tror de ägde ett hemman eller del av och det blev många barn som fick många barn och ännu i början på 1800-talet bodde alla kvar på gården eller torp i närheten och alla blev då drängar och pigor.  Så småningom tvingades de utvandra för att jordtorvorna klarade inte att föda så många. Lite svårläst ibland men husförhörslängderna är en ovärderlig källa till överblick och sammanhang.

Idag packat för Teneriffa och hälsat på en dotter, som varit sjuk i influensa hela helgen och fortfarande är dålig. Hon fick sina klappar idag. Barnbarnens farmor ska vara kattvakt åt oss. Bor bara 50 m bort. Känns tryggt. En hackspett var framme idag och ca 100 kajor. I övrigt ont om fåglar. Har grannarna godare mat? Ensamma kanadagåsen har inte synts till (se tidigare bloggar). Läser Louise Penny ”Ett förbud mot mord”. Mysig deckare. Fick Nina Björks ”Drömmen om det röda”, Ola Larsmos ”Swede Hollow” samt ”Det går an”, Jämställdhetsombudsmannen i Sverige 1980-2008 av Eva Blomberg i julklapp. Lite att bita i men för tunga för resan, åtminstone får en räcka. (Har packat ner tre pocketdeckare också). Apropå: Ser fram mot den nya jämställdhetsmyndigheten! Det kan bara bli bättre.

God fortsättning!

Carin Högstedt

161226

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se