19. dec, 2016

Rumsgran och kottar, undersköterskor, finanspolicy med MR, kompiskontrakt, stök

Heldag med kommunhandlingar idag. Kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon förmiddag, kommunfullmäktige därefter och i kaffepausen extra kommunstyrelse om ett plötsligt ärende. Fullmäktige ska behandla sju motioner, tre (S), tre (V) och en (M) och en (M) + (L). –Ja, allianspartierna har börjat skriva motioner och skrivelser till sig själva. Blir ju alltid en notis i tidningen och kanske ter sig handlingskraftigt i folks ögon. De får ju igenom sina förslag! Nåväl. Inte förbjudet på något sätt. Jag bara minns när jag gjorde det en gång under S+V+MP-perioden (vi hade makten i Växjö kommun tolv år i sträck). Jag tyckte det var så nytt och innovativt med ett landsbygdspolitiskt program, eftersom kommunen aldrig haft något dylikt, så jag skrev en motion om det. Motionen bifölls! Men jag fick utstå en kanonad av ”varför skriver du till dig själv?” Speciellt från en KD-person. Jag har inte glömt detta, vill jag bara säga! Kommunen har haft stor glädje av programmet, som gått igenom ett par revideringar, används och är känt, åtminstone på landsbygden.

V-motionerna i morgon handlar om att Växjö kommun ska verka för IOP-lösningar tillsammans med sociala företag (idéburet offentligt partnerskap), att erbjuda kurs i självförsvar för tjejer i gymnasieskolan och om ett tillägg i finanspolicyn som går ut på sociala hållbarhetskrav och mänskliga rättigheter. Den sistnämnda är den som är bäst besvarad. Hittills. Så är det två interpellationer och båda har jag ställt. Den ena om kemikalieplan och giftfri förskola, den andra om färre barn i grupperna.

S-motionerna är intressanta: En om arbetstidsförkortning istället för löneökning, en modell som S+V+MP-majoriteten en gång införde och fick åka Sverige runt och berätta om! 16 personer har fortfarande avtal enligt det beslutet. Sedan har den möjligheten beskurits. En annan motion vill införa ”kompiskontrakt” på bostäder. Det trodde jag var en självklarhet men si det ska utredas, om det är möjligt. Den tredje S-motionen handlar om utbildning av undersköterskor, att kommunen ska göra det möjligt även för de som har en gymnasieexamen i något annat, att få utbilda sig till undersköterska. Men det verkar sannerligen stöta på patrull enligt förslag till beslut.

Ja, en lång dag blir det i morgon och den som har tid och lust kan följa det hela på www.okv.se. Start kl 13.30 i morgon.

Igår en lyckad utflykt till Malmö och mat och julpyssel med nära och kära i den delen av landet. Lilla Julia, 2,5 år, i högform. Enda smolken var att planerat banarbete gjorde resandet osedvanligt långt.

Nu snart till Vänsterpartiet Växjös styrelsemöte. Brukar hävda att jag inte alls julstressar för jag tycker så mycket om julstök. Men idag känner jag snaran dras åt. Sitta på möten i julveckan… Tröstköpte en rumsgran, en pytteliten, när jag tog paus med handlingarna och åkte till COOP Norremark. Dessa granar översvämmar butikerna i år. Märkligt. Maken L och jag brukar beundra dessa träd söderut, där de växer i trädgårdarna. Kallas också brödgran.

Jag bläddrar igenom många heminrednings-antiktidningar, för jag tycker det är roligt och döttrarna och jag byter tidningar med varandra. Trenden denna jul är tydlig: Det räcker inte med att ta in en vanlig julgran, hela naturen ska in i husen och dekorera borden. Särskilt kottar, gran, tall, lärk… Min kottesamling ska dock stanna ute. Ja, jag samlar kottar på resor och utflykter och lägger i en ståltrådskorg. För att vadå? Ja, i alla fall inte ha på matbordet.

Trevlig julvecka till alla!

Carin Högstedt

161219

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se