7. dec, 2016

Agenda 2030, våld i hederns namn, karate, huskurage, jämställdhet 2017, telefonslarv

Himlen och Toftasjön går ihop i ett grått töcken. Kom hem sent igår efter julmiddag med kommunstyrelsen. Sent för mig är 21.30. Pressad dag och jag stängde av telefonen. Många missade samtal upptäcker jag nu. Ber om ursäkt för det. Fick en god natts sömn!

Inte mindre än 68 ärenden på kommunstyrelsen igår och bortåt tusen sidor handlingar. Jag jobbade koncentrerat under lunchen och skrev ner alla V-yrkanden för att ha koll. I nästan alla frågor var vi ense med socialdemokraterna. En eloge till dem (Gunnar Storbjörk) för deras arbete med ”finansiella mål för VKAB-koncernen”! I fullmäktigegruppen i måndags kväll diskuterade vi och hade många frågetecken, men vi kom inte fram till konkret alternativ i V-gruppen. Det handlar om hur mycket avkastning de kommunala bolagen ska ha som mål och ytterst om hyrorna i bostadsbolagen till exempel. Tämligen halsbrytande räkneövningar och inte min bästa gren.

Mötet gick smidigt med ordföranden på bästa humör, det sista mötet för hans del i kommunstyrelsen. Många skiljaktiga åsikter men diskussionen kommer först i kommunfullmäktige. Upptäckte i måndags kväll att förslaget till jämställdhetsplan för 2016 – 2018 inte insett att lagändring kommer att gälla från första januari 2017! Jämställdhetslagen har förbättrats och inkluderar nu alla diskrimineringsgrunder, även tillgänglighet exempelvis. Detta har tydligen passerat utan att någon i beredande utskott reagerat! Efter visst krumbuktande fick jag igenom en återremiss för att väga in den nya lagstiftningen! Jämställdhet är sannerligen inte de styrandes bästa gren i Växjö kommun!

De blir ett långt kommunfullmäktige 20 december, kanske ända in i julhelgen! Nja, det var så förr i världen. En gång höll vi på med budgeten i en hel vecka. DN skrev om oss och hade rankinglista på vilka som talade mest och längst. Maken L och jag låg mycket högt på den. Vi satt båda i fullmäktige under ett antal år.

Var i måndags på seminarium arrangerat av Noaks Ark Småland-Halland. Per Brinkemo, författare och journalist, talade från 10 till 14.30 om framför allt Somalia och skillnaderna mellan klanstrukturer och kollektivistisk organisation av samhället och vår typ av individualistiskt statsstyre. Det bästa i den vägen jag hört! Mycket intressant och bra att ha med sig i mötet med nya svenskar, som ofta kommer från klansamhällen med oralt språk, som exempelvis saknar ord inom områden sjukvård, förvaltning, teknik. Brinkemo har skrivit en bok om detta. Hans intresse för Somalia började av en slump med en pojkes otroliga berättelse. Han blev senare en i familjen Brinkemo. Vi som lyssnade fick insikter i bakgrunder till så kallad hederskultur och våld i hederns namn. Mycket bra att ha med sig i kampen mot hedersrelaterat våld!

Igår förmiddag seminarium och avstamp för Agenda 2030-arbetet i Växjö kommun och regionen. Cirka 100 personer deltog. Mycket work-shopande med grupper och postit-lappar, vilket inte är min grej, men jag hoppas alla andras. Det viktiga är att konkret arbete kommer igång på allvar. 2030 ska fattigdomen i världen vara avskaffad och Växjö kommuns invånare ska vara delaktiga i den framgången, varken mer eller mindre.

Karateuppvisningen (barnbarn) i söndags var en fröjd att bevista. Jag blev av med fördomar om den sporten. Barnen visade upp sina förmågor i balans, rytm, hövlighet. Väldigt bra övning!

Denna dag för mig en övning i administration. Partiföreningen V Växjö har ingen anställd och nu ska det göras utskick. Jag har tid för det idag. Inget glamoröst men nödvändigt.

Lämnade in en skrivelse om ”huskurage” (se föregående blogg) som väckt intresse ibland annat Smålandsnytt och Radio Kronoberg. Den senare missade jag igår på grund av slarv med telefonen. Får ju inte hända! Kanske går att reparera idag?

Carin Högstedt

161207

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se