1. dec, 2016

Huskurage, jämställdhet, väg 941, skolgård, regionfullmäktige, julmånad

Lyssnade på större delen av regionfullmäktige igår, medan jag städade. Perfekt kombination. En interpellation om Väg 941 intresserade mig. Det var december 2013  i ”gamla” regionfullmäktige som beslut togs om att låta kostnadsberäkna en breddning av vägsträckan mellan Stenbrohult och Fröseke under 2014 och få in i planeringen 2015. Och ännu har inget hänt. Med rätta ligger folk på från bygden liksom transportföretag, Södra med fler. Det handlar framför allt om timmertransporter och att det inte går att mötas med två lastbilar på den smala vägen. Olyckor händer och det är en näringslivs- och arbetsmiljöfråga. Jag missade en del av diskussionen, men det jag hörde från flera håll var att fullmäktiges beslut ska verkställas. Den här vägen engagerade mig väldigt mycket när jag förra perioden satt i regionfullmäktige. Är impad av de personer som orkar driva frågan år ut och år in. Och vilken julgrupp jag fick av dem för mitt engagemang! Och så blev det totalhaveri i vägärendet likväl… Men kanske detta decennium?

Läser i tidningen Hemma i HSB om ett ungt par som lägger ner hela sina liv på ”Huskurage”, som de kallar det. Det handlar om att hindra våld i nära relationer genom att få grannar att agera vid misstanke om våld, ”från misstanke till omtanke”. Civilkurage helt enkelt. En policy för vad som kan göras (läs på www.huskurage.se) har hittills antagits av 8 kommuner, 20 bostadsbolag, privata och kommunala, 39 bostadsrättsföreningar. Paret träffades 2012 och startade ”huskurage” 2014, så det har gått snabbt. Tål att tänka på och föreslå! Vi ska på alla upptänkliga sätt förhindra detta våld att uppstå!

Gick rastfadder ensam idag, i duggregn. Svårt att vara överallt på den stora skolgården. Flera incidenter med barn som slagit sig, men inget allvarligt. Nästa vecka ska vi rastfaddrar på Sandsbro skola ha möte med skolledningen om regler och utveckling av rastfadderverksamheten. Det blir bra. Vi behöver ha ungefär samma inställning till vad barnen inte får göra och får. Till exempel kasta stora stenar. Inte på varandra förstås, men de kan ju kasta på någon av misstag, när de leker något där stora stenar ingår.

Beckmörkt ute. Ikväll medlemsmöte med V Växjö med musik och berättelse från besök i Palestina. I morgon troligen till Kalmar tur och retur.

Carin Högstedt

161201

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se