26. nov, 2016

Älghult och julmarknad, adventsljus, fågelbord, krönika, regionutveckling

Lördag eftermiddag. Kolsvart ute men hej vad folket i kvarteret har lyst upp med stjärnor och ljusslingor! Granar har vi genom föreningen. Hemma efter att för tredje året i rad kört till Älghults hembygdspark och julmarknaden. Mycket folk och traditionsenligt, genuint och lång kö till de hemgjorda ostarna. Köpte förstås Älghultskrönikan 2016, årgång 73. Fantastiskt arbete som Hembygdsföreningen lägger ner. Får inte glömma att anmäla mig som medlem. Jag har ju rötter i socknen, som jag kunnat följa till 1600-talet. Köpte också ett klassiskt fågelbord i trä, som ska stå på en stolpe.

Igår hade vi regiongruppmöte från 9 till 14 och i förrgår var jag på Kvinnojouren Blendas styrelsemöte. I övrigt rätt lugnt och jag har ägnat ledig tid till att städa och dona här hemma. Nöjd med ljusstakar inne och lyktor ute. Nu successiv eskalering fram till jul med ljusslingor ute och annat som ska fram ur gömmorna. Ja, jag älskar julen och traditionerna kring den.

Regiongruppsmötet hade betoning på landsbygd och utveckling. Robin, tjänsteperson på Region Kronoberg, visade statistik och vi diskuterade. Svårt att sia om framtiden för Kronobergs småorter. Prognoser är en sak, men folk kan ju ändra sina bosättningsvanor och preferenser. Om kollektivtrafiken är bra och det finns bredband och byskolorna får leva, så kanske framtidens människor finner det bekvämt och skönt att bo utanför städerna. Allt är möjligt. Sverige har en hel del att lära av Norge när det gäller levande landsbygd.

Maken L lagar middag. Jag ska läsa fatt tidningarna och så börja titta i Älghultskrönikan. Spännande titlar på de olika uppsatserna. Till exempel ”Bära bördor på huvudet”. Ja, tydligen har det förekommit även i Sverige, i varje fall i Älghultstrakten, att kvinnor bar saker på huvudet. Finns en teckning av en folklivsforskare där en kvinna bär en ost (?) på huvudet och stickar samtidigt.  Ska sätta mig in i detta.

Ha en skön första advent!

Carin Högstedt

161126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se