23. nov, 2016

Damfotbollscentrum, 4500 döda i år, skammen, en ny berättelse om mänskligheten, 1950 bra årgång

Bra nummer av Dagens ETC idag 23/11. Göran Greider är ledarskribenten för dagen och rubriken är: ”Marknaden skapade högerpopulismen”. Greider skriver att han är ”utled på alla dessa liberaler som förfasar sig över Donald Trumps seger men vägrar vidgå tanken att deras egen ohämmade marknadsideologi har stampat fram den otrygghet som till slut skapar en Trump, en Åkesson, en Le Pen”. Slutsatsen är att det är de växande klyftorna, ojämlikheten, som är huvudförklaringen till högerpopulismens segertåg.

4 500 människor har försvunnit/drunknat på Medelhavet bara i år. Många var barn.  SKAMMEN är förstasidans ord. Thomas Hammarberg, f d Europarådskommissionär och även ordförande för Amnesty International, kommenterar: ”Bara för drygt ett år sedan talade svenska politiker om att vi måste få stopp på döden på Medelhavet. Då ville man upprätta andra vägar för att flyktingarna skulle kunna ta sig hit och slippa ge sig ut på den farliga resan. Idag talar man inte om de som drunknar”. Hammarberg kallar det mental kollaps, en skam för både Europa och Sverige hur de flyende behandlas. Jag kan bara hålla med. Läs Gunnar Wessléns artikel!

Läs gärna också George Monbiots analys av det politiska läget och behovet av en ny berättelse ”om vad det innebär att vara människa på 2000-talet. Vi ska göra anspråk på vår mänsklighet igen och berättelsen ska vara lika tilldragande för de som röstat på Trump och Ukip, som de stöder Hillary Clinton eller Bernie Sanders. Monbiot skriver att de är några som arbetar på den nya berättelsen, den efter nyliberalismen, den som visar att mänskligheten är både social och osjälvisk. Intressant – och det är bråttom!

Nu blir det tvära kast, jag byter ämne.

En helsida i Smålandsposten (sporten) om Växjö DFF och deras nyvunna spelsugna tvillingar, som flyttar tillbaka till Växjö. Därtill ytterligare en spalt om laget som vill starta en förstudie för att utveckla ett Damfotbollscentra i Växjö. De söker pengar av både Växjö kommun och Region Kronoberg för detta. Hoppas på framgång för projektet!

Vårväder, 10 grader noterade jag på displayen i bilen. En grönsiska syntes i buskarna. Inte så vanlig här. Katten Sally har piggnat till av medicinen (och det fina vädret). Är ute en hel del. Två av våra adventsljusstakar helt döda, när jag testade. De var inte så gamla och har legat skyddade sedan förra året. Säkrast är den som producerades 1950 enligt tidningen Retro. Den hittade vi på någon loppis. Den är osviklig.

Så har då Länsstyrelsen tagit ett stort beslut: Motorbåtar ska tillåtas i norra delen av Växjösjön. Så storstilat! Hur ska båtarna komma i sjön? Ska bilar med båtsläp köra på gång- och cykelvägen bland solbadande, fikande, gående, cyklande människor? Här är växjöbornas älsklingsplats mitt i Växjö. Här är simidrottandes frizon. Här är bilfritt och motorbåtsfritt. Men så får vi tydligen inte ha det.

Har gått på halvfart ett par dagar, men håller på att repa mig. Lugn dag i morgon. Ska arbeta i fatt på ”göra-listan”.

Carin Högstedt

161123

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se