18. nov, 2016

Trumpismen är här, Kronobergs bokmässa, Röstånga, Lena och Ida, flyktingmanifestation

Begrundar gårdagskvällens möte med sockenråden och samhällsföreningarna i Villa Gransholm, gammal byggnad full med antika möbler och vackra ting. Fler kom än de som var anmälda. Det var fullt i salen. Jätteläcker smörgås till kaffet. Engagemang i luften, påtagligt. Först på dagordningen var Nils Phillips, ordförande i Röstånga Utvecklings AB. Röstånga är en by i Skåne, i Svalövs kommun, med 900 invånare. Det var en halsbrytande och rolig historia vi fick oss till livs om hur en by på dekis kan få livet tillbaka genom ett fastighetsbolag. Bor ni på en mindre ort eller by med en nedläggningshotad skola – bjud in Nils Phillips! På ett mycket roligt sätt berättar han hur det omöjliga blir möjligt. Jag har hört en mycket likartad historia på Gotland, där det finns inte mindre än nio utvecklingsbolag, som arbetar för bygdens bästa. Nils bekräftade att Röstånga hämtat inspiration från Gotland. I båda fallen finns en kommun som är motvillig att stödja med någonting. Insamling av pengar, EKO-banken, Leaderpengar (EU-medel), bybornas köp av andelar i konsthallen (ett litet ruckel från början – nu Sveriges minsta konsthall) är de pengamedel som fått Röstånga på fötter. Plus förstås ideella krafter.

Så fick vi information från Unga för landsbygden inom Leader Linné Småland, Eva Jacobsson Börjesson och Signe Klintrot. Stefan Blomqvist, VD för Vidingehem AB berättade om aktuella planer för bostäder på olika orter i kommunen och Paul Herbertsson, chef för planeringskontoret, om hur målet fler bostäder på landsbygden ska bli verklighet och vilka hinder som finns. Landsbygdsutvecklare Therese Friman gick igenom måluppfyllelsen i Landsbygdsprogrammet, plus och minus. Sammanfattningsvis en informativ och bra kväll, som pågick från 18.30 till 21.45. 22.15 var jag hemma, trött men nöjd. Ibland ger ett politiskt möte betydligt mer än det tar. Nästan alltid givande, men som sagt ibland mer än så.

Nu är klockan nio på fredag förmiddag. Jag har planerat att ägna några timmar åt flygbladsutdelning men det ösregnar. Går inte att cykla runt med pappersblad. Inte så bra väder att putsa fönster i heller. Får bli skrivarbete. I morgon Kronobergs bokmässa med massor av föreläsningar, seminarier, bokbord, författare. Bibliotekets vänner har tipsrunda med citat. Därtill en föreläsning kl 15.20, Berätta för livet, Nätverket hälsa, humaniora och medicin talar.

I övrigt noterar jag 12.35 Lena Andersson och 13.35 Ida Andersen. Båda talar om sina nya böcker. Samtidigt är det manifestation för flyktingar från Afghanistan och deras möjligheter att inte bli utvisade. Så det blir kluvet. Min partikamrat Dalal Abdelgani har release på sin nya bok också vid denna tid. Häftig kulturell och aktiv lördag i Växjö!

Vad vore välden utan bibliotek och litteratur? Och om partikanslier ägnade sig åt det istället för kloakspråk och hat – skulle det hjälpa? När vuxna människor med höga politiska positioner hånskrattar åt förnedrande benämning på kvinnor – vad kan vi vänta oss av barn och ungas språkbruk? Ewa Stenberg i DN idag under rubriken ”M:s höga tonläge är uppe i Trump-nivå”. Läs hennes artikel! Vad säger de egentligen på partikansliet om sina politiska motståndare i slutna rum? Och vad skrattar de åt?

Ha en bra helg!

Carin Högstedt

161118

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se