14. nov, 2016

Teide i mitt hjärta, social hållbarhet, temamöte tillgänglighet, en kommun fri från våld

På nollpunkten, måndag morgon. Tog en rejäl promenad igår sen eftermiddag och såg stormånen komma upp en bit, innan den effektivt doldes av moln resten av kvällen. Längtar till vår bokade semesterresa över nyår. Teneriffe är en härlig ö med det höga berget Teide mitt på. Det är drygt 3700 m högt över havet och det finns linbana nästan ända upp. Som maken L och jag varit ivriga (fanatiska) vandrare, har vi använt stigen upp från parkeringen vid linbanan flera gånger. Första gången kom vi till refugion (rastplats) som ligger på 3400 m tror jag. Maken L höjdsjuk! Vi gick ner och skymningen föll snabbt. Gick i alla fall bra.

Nästa gång vandrade vi lika oförtrutet från parkeringen och uppåt. Hjärtat slog som bara den ju högre vi kom. Till slut snö i massor och jag tänkte att ”nu dör jag”. Nästa tanke: ”Det var det värt”. Jag har all förståelse för galningar som hänger och klänger på bergstoppar! Synd jag inte kom på det tidigare i livet. Teide är värt en mässa. Att vandra upp och åka linbanan ner är helt underbart, med bra kängor. Leden slingrar sig i zickzack lite makligt. Inget att vara rädd för. Alpkajor, alpkråkor, bergfinkar, snöfinkar, en gök följde oss en bra bit upp en gång.

Jobbar hemifrån nu på förmiddagen. Suttit med dagordningen till kommunfullmäktige i morgon. Jag ansvarar för motionen ”Om en strategi för en socialt hållbar kommun med bättre folkhälsa för alla” som Åsa Karlsson Björkmarker (S) och jag undertecknat. Den anses besvarad i och med att Växjö kommun beslutat att ta fram en Agenda 2030. Vi vill bifalla (inte det svagare besvara) med samma motivering, men här kan en säga att motionen fallit i god jord och inte på hälleberget åtminstone. Jag har också huvudansvar för V-motionen ”En kommun fri från våld”. Här är det värre. Inget tydligt svar på något som är ganska självklart att göra egentligen. Följa det projekt som heter ”En kommun fri från våld” som pågår med de drivande krafterna Borås och Västerås kommuner samt Riksorganisationen Män för jämställdhet. Att inte ta tillvara nyskapande antivålds- och våldspreventiva metoder är väl närmast politiskt tjänstefel!?

Ikväll är det ”Temamöte Tillgänglighet” för första gången i Växjö kommun. IOGT, stora salen på bottenplanet, Vattentorget 1, Växjö. Korta informationer om tillgänglighet på gator och torg, i omsorgen, till byggnader, till socialtjänsten, till föreningslivet. Fika med frågestationer där en kan få svar på frågor om färdtjänst, om utbildning etc. Många tjänstepersoner och politiker där. Teckentolkning av mötet liksom inspelning för visning på Öppna kanalen, lokal TV-kanal. Kan ses på webben också. Hoppas det blir bra möte!

Carin Högstedt

161114

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se