30. okt, 2016

Släkthistoria, Det svenska hatet, De apatiska, hungriga fåglar, 658 minnen

Extra tidigt uppe på grund av vintertidens införande. Poänglöst att hålla på och ändra klockorna två gånger per år. Som mamma ofta sa: Vad är klockan EGENTLIGEN? Ska denna morgon, som så ofta, börja ett nytt liv med mer kulturinslag, städning av alla skåp, utrensning av onödiga saker. Ser att Peter Englund kommit med ny bok: ”Jag kommer ihåg”. Han har numrerat 658 hågkomster från sin barndom. Bra idé! Jag har många tidiga minnen och borde skriva ner dem, innan jag glömmer. Ordning och reda ska det vara, även på minnena.

I DN igår en intervju med en av mina favoritförfattare Gellert Tamas. Han har också kommit med ny bok: ”Det svenska hatet”. Om terrorism och sverigedemokraterna. Ska läsas. Och jag har ännu inte läst hans ”De apatiska” från 2009!

Såg TV-serien ”Resten av Sverige” igår – alla tre avsnitten i ett svep. Så bra och bekvämt med SVT Play. Tyvärr sällan jag kommer till det lugnet att sätta mig ner och se på något intressant eller roligt. Ska bli ändring som sagt. Bra dokumentär om staden som norm och landsbygden som utflyktsmål, om döende orter, om gruvan som gick i konkurs med 14 miljarder i skuld, med ett kommunalråd i Boden (tror jag) som bara var så himla bra på att säga sanningar! Mycket att fundera över i denna beskrivning av hur urbaniseringen påverkar stad och land.

Var vaken någon timme i natt och läste tidskriften Släkthistoria. Den är verkligen en tillgång för den som är intresserad av historia, levnadsöden, vardagsliv och inte bara för släktforskare. Mycket kunskaper – den här gången om ”vallonerna”, smederna som kanske inte var valloner alla gånger utan fransmän. Många tips om hur en kan forska fram uppgifter även om det handlar om 1600-talet och tiden innan folkbokföring. Bästa tidskriften alla kategorier?

Idag utflykt till Malmö för att hälsa på maken L.s dotter, som bjuder sin bror, hans sambo och dottern Julia och oss på middag. Såg i vår väderdagbok att vi var i Lund och hälsade på Julia för exakt två år sedan. Då var hon liten baby. Vi antecknar inte bara vädret i dagboken på köksbänken. Lite av andra händelser kommer med.

Bra söndagskrönika av Peter Wolodarski i DN idag: ”I ett annat parti hade de åkt ut med huvudet före”. Handlar om SD-skandalerna på senare tid och speciellt det hat de spydde över en helt oskyldig pojke i ett TV-program.

Fler och fler av sommarblommorna får skatta åt förgängelsen i komposten. Jag tömmer krukorna en efter en. Men fortfarande blommar lejongap och lavendel. Maken L storhandlade fågelmat igår. Bara att fylla på. Fåglarna tömmer just nu tre matbehållare på en dag.

Carin Högstedt

161030

#hgstedt

www.maqt.se

www.cargoh14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se