9. okt, 2016

Flinck, tulpanlökar, handdisk, klimatnytt, läget ej gott, aktivitetsspiral

”Man diskar för att ingenting ska hända, säger Thorsten Flinck”. Onekligen en udda syn på handdiskandet. Är det därför vi inte har diskmaskin här hemma? Jag läser Matilda Gustavssons intervju i DNs kulturdel denna söndag med Thorsten Flinck, där denne oförutsägbare kulturperson säger att diskande är något bestående och tillfredsställer hans trygghetsbehov. Mycket bra intervju. Läste varje ord. DNs kulturdel slår det mesta. Idag även artikel av en av mina favoriter Maciej Zaremba; ”Åsiktsbubblorna får populismen att växa”.  Den börjar: ”Inte sedan 30-talet har hotet mot demokratin varit så stort som idag”. Ska läsa innan partiledardebatten ikväll. Den ska jag se, oavsett, för det har jag lovat Demoskop att göra och svara på frågor om. Hoppas på snygg debatt och inget tjafs i munnen på varandra. Det är faktiskt allvarligt läge vad gäller mänskliga rättigheter, klimat, jämställdhet, människosyn.

Börjat pula ner lökar i trädgården. Det ska bli scilla, snödroppar, tulpaner, påskliljor med fler sorter. Vi har haft mycket sådana men de flesta strök med i denna vårs renovering av altan och buskröjning. Olivträdet och fikonträdet står nu på frigolit och krukorna ska viras in i bubbelplast. Ambitionerna var goda idag men regnet satte stopp för dem.

Ägnat tid åt att läsa handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott och fortsatt planeringen av besök av riksdagsledamoten Håkan Svenneling. En puzzelbit kvar, sedan klart. V-motionen om ”En kommun fri från våld” får ett svar som jag inte begriper. Inte direkt negativt, men vad betyder det? Måste redas ut.

Tittade också på ”Eftersnack” i Öppna kanalen Växjö, ÖKV. (Kan ses överallt på webben, www.okv.se). Efter möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen häromsistens spelade tre av de närvarande från rörelsen in en ca 20 min lång film om vad som hände på mötet. Så gör vi i (V) sedan några månader tillbaka efter kommunfullmäktige. Kanske sprider sig till fler! Det är ett enkelt sätt att nå den publik som ser på ÖKV och det är fler än en tror. Växjö fullmäktige sänds och det är många en möter på stan som  kommenterar det som händer där.

Veckan som kommer har V.s kommunala grupp i Växjö kommun bokat besök på två äldreboenden, Vikaholm och Norrelid, båda privata, ett nytt (Vikaholm), ett mångårigt. Vi ska också besöka en förskola, Brände Udde. Kommunala gruppens möte i morgon kväll är på Café Tufvan på Campus och där har vi Studentkårens ordförande som gäst. Vi har så smått lagt in en högre växel inför val 2018. Vi vill lyssna på organisationer, föreningar, företag (sociala, privata) och enskilda inför programskrivningar av olika slag. 1/11 har vi första kafémötet, dit vem som helst med intresse för samhällsfrågor kan komma och tycka, fika, fråga. Det är på Skåres mitt i Växjö stad kl 17.00 till max 18.30. Så vi ses!

Dagens ETC, ”En röd dagstidning för ett grönare Sverige” har ökat med 37% i höst. Det är remarkabelt och när jag nu bläddrar i fredagens ex (7 okt) ser jag hur mycket som helst som jag inte läser i andra tidningar. Ett exempel: Ida Kjellin ger ett råd till SVT: Inför ett Klimatnytt i varje nyhetssändning. Ja, självklart. Ekonominytt, kulturnytt, sportnytt – och klimatnytt! Sveriges Radio har fattat och dubblat Klotets sändningstid. SVT har inte haft program om klimatet sedan 2007, skriver Ida Kjellin. Kan det vara så tokigt?

Carin Högstedt

161009

Carin.hogstedt@vaxjo.se

#hgstedt

www.carhog 14.se

www.maqt.se