7. okt, 2016

Medeltiden lever, turism, mord, eldslukare, nätverk, Destination Småland

Visby, kallt och blåsigt. Almedalen nästan tom på människor men desto fler gräsänder och fiskmåsar. En annan bild av Almedalen än den sedvanliga mediala. Stolarna står framför scenen, beredda.

Startade kl 8 på morgonen och slut 17.00. Första gången jag är med på ett sådant här nätverksmöte, där besöksnäringen är representerad via olika destinationsbolag, Visita m fler organisationer. Startade för 10 år sedan. Då var det politiken som tog initiativet och höll i agendan. Idag var vi 3 politiskt valda representanter och ca 25 från operativa verksamheten. Därav en diskussion om inte politiken ska ha sin egen dag. Min magkänsla säger mig att det kommer att förändras och att det blir en ”politisk dag” särskild från övriga nätverket. Mitt intryck från idag är att det finns väldigt många grupper och konstellationer som sysslar med dessa viktiga frågor. För mig som helt ny i det här sammanhanget rätt snårigt.

4 timmar senare.

På hotellet efter en intressant och trevlig kväll i medeltidsanda. Värdarna från Gotland i medeltidsdräkter guidade och berättade på väg till middag. Det är något särskilt med hus som härrör från 1100-talet! 1,5 m ner under nuvarande markytan är den tidens grund. Landhöjningen har gjort sitt. Mycket historia då vi gick utmed den gamla Köpmangatan. Så anlände vi till ett ställe jag inte visste fanns: Kapitelgården (eller Kapitelhuset?), ner i en källare där vi serverades medeltida mat av medeltidsklädda krögare och servitörer med mycket information om Medeltidsveckan, större än Almedalsveckan och internationellt känd. 40 000 besökare som stannar sex nätter i snitt. Festival med trygghet och jämställdhet som viktiga ingredienser. På min fråga om alla 4-500 evenemang under veckan är lokaliserade till Visby, så svarades att tyvärr har de missat landsbygden, men de är medvetna om det och ser det som en utmaning att inkludera den också. Tänkte på min nära släkt på den gotländska landsbygden som säger att under Medeltidsveckan undviker de Visby.

Ja, som sagt, trevligt, lite kyligt i källaren, men eldslukaren på slutet värmde upp! Nu i säng. Börjar kl 8.00 i morgon bitti. Hem på eftermiddagen via Bromma.

Carin Högstedt

#hgstedt

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

161006

 PS Kom iväg lite före andra på väg från krogen till hotellet. Gick på tomma gator och i trånga gränder. Kunde inte låta bli att tänka på alla mord som skett - även på detta hotell - i ett otal deckare jag läst! Det är lite av ett Midsomer det idylliska Gotland och Visby.