18. sep, 2016

Dagdrömmar, feminism, Män för jämställdhet, 43,6%, Väckarklocka, Amazonia

Så har Män för jämställdhet (MFJ), riksorganisation med ca 500 medlemmar och 10 lokalgrupper, fått sin väckarklocka (Elin Wägner-inspiration) och jag och ett 30-40-tal andra intresserade har fått lyssna på ordföranden Luis Lineo. Han berättade om den tämligen anonyma organisationen, som startade som nätverk 1993. Det var män ur Rädda Barnen som tog initiativ. 2006 blev det MFJ och de har 30 anställda, som arbetar med pappagrupper, talar i skolor och arbetar ”brett, systematiskt och långsiktigt”. De är en feministisk rörelse. Luis berättade om projekt ”En kommun fri från våld” som pågår i t ex Västerås och Borås. Det ska jag titta närmare på! Verkar mycket intressant och nytänk. Fick också veta att Luis varit inblandad i arbetet på skolan i Gnesta, som dels fick bort dåligt språkbruk och machobeteenden, dels höjde pojkarnas betyg. Det hade vi som exempel i V- motionen om att verka för att höja pojkarnas betygsresultat. Som det blev nej till i Växjö kommunfullmäktige.

Aktiv i MFJ är också lokala personen Tomas B Lindahl, som bjöd på sig själv och hustrun, som var där, när han berättade om sitt uppvaknande som feminist, 1.det naiva uppvaknandet, 2. det smärtsamma och 3 det dagliga. Teori är en sak men det dagliga och vardagliga är inte lätt, inte för en medveten feminist heller. Fallgroparna är många. Det var underhållande och lärorikt. Tomas vill inte ha beröm, inte vara en förebild. Han vill leva jämställt helt enkelt. Men det är inte enkelt.

Denna lördag började med Arne Jernelöv, professor och miljöforskare, som medverkat i framtidsstudier om ”oväntade framtider”, där en del var den framtid där kvinnor styr. Han sa bland mycket annat intressant att uppgiften att kvinnor bara äger en procent av all egendom i världen är fel. Det torde vara ca en tredjedel. I England där det forskats mycket på just ägandet skulle det kunna vara 60 procent av egendom som ägs av kvinnor om några år. Han sa också att vad som händer om kvotering av bolagsstyrelser införs är att ägarna utser sina döttrar (och söner förstås) till styrelseplatserna. Representationen i parlamenten i världen är globalt i snitt 23%. Sverige är rätt bra men bäst är Rwanda, följt av Bolivia, Kuba, Seychellerna. Sedan kommer Sverige med 43,6%, på vilken nivå det verkar ha stoppat upp. Arne talade mycket om utbildningen och det faktum att kvinnor i Sverige har passerat mäns kunskaper och utbildningsnivå rejält och att det är en global trend. Dessutom så gifter sig inte kvinnor med män med låg utbildningsnivå, så vad händer med männen då? Arne tog exempel från Kina men om vi håller oss till Sverige så finns det grupper av män i Norrlands inland som blivit kvar när kvinnor lämnat för storstäderna. En annan marginaliserad grupp är invandrade män i förorterna. Ja, frågan om vad som händer med män när kvinnor styr fick inte något definitivt svar, men det finns en bok att läsa: Amazonia: Den framtida värld där kvinnor styr, av just denne forskare. Någon i publiken menade att utbildningen kan komma att nedvärderas när många kvinnor innehar den. Så kan det gå.

Som ni förstår har jag haft en bra dag. Den började tidigt med frukost och dimma som steg upp ur Toftasjön och mot klarblå himmel. Läste och njöt av Johan Cronemans  fantastiska krönika i DN idag om ”Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska dagdrömmen”. Den går inte att referera. Ska läsas. Jag tror den är viktig för många. Jag påmindes om mina dagdrömmar som barn och ung. Favoriten var: Det är julafton, snö och kallt. Jag går i skogen till en stuga långt bortundan, där det bor en familj med många barn och de är rejält fattiga. Med mig har jag ljus, mat och leksaker till barnen. Ni förstår, vilken glädje jag åstadkommer! Det temat tuggade jag på som barn men även andra. Frågan är: Har jag dagdrömmar nu? Ska tänka efter. Hursomhelst så satte jag mig sedan på cykeln och i den vackraste höstmorgon tog jag mig till Kronobergs Folkhögskola och de intressanta föreläsningarna – tänkandes: Får jag ha det så här bra?

Carin Högstedt

160918

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

www.carhog14.se