18. aug, 2016

LRF Sydost, vattendirektiv, vattenkraft, Åby sluss, landsbygdsmöte, klassklyftor

Vilken fantastisk miljö att ha möte i! Åby sluss, ett par mil från Växjö, sydligaste slussen i Sverige, var platsen för en träff mellan LRF Sydost och politiker från Kronoberg. Alla partier var där förutom L, KD och SD. Riksdagsledamöterna var väl representerade men även vi från kommun och region var välkomna. LRF har alltid väl förberedda och intressanta möten. Det här var inget undantag. Det handlade om vatten ur olika aspekter; ”Vattendirektivet”, småskalig vattenkraft och vattenskyddsområden. På slutet fick vi också information av representanter för Södra om luftledningars sociala och ekonomiska  påverkan på berörda markägare. Vi var utomhus dels vid Åby sluss, dels i Skavenäs ett par km bort. Slutligen god lunch i Hembygdsföreningen lokal och regi. Sammanfattningsvis kan sägas att det handlade om Vattendirektivet från EU år 2000 och tolkningen av det och andra direktiv i dess spår i Sverige. Övertolkning är ett bättre ord förresten. Det handlade om byråkrati, stuprör på myndigheter och hur framtiden kan te sig om alla små vattenkraftverk ska bort och alla dammar tömmas. Något förenklat av mig. Samtalen och informationen rörde också reglerna kring vattenskyddsområden, som kan påverka en lantbrukare i hög grad, då möjligheterna att bruka mark försvåras. Och så lite om strandskyddet och att bygga strandnära på landet. Som alltid påpekar jag att strandskyddet är bra för landsbygdsutvecklingen. Det är unikt och tillsammans med allemansrätten ger det extra dynamik till besöksnäringen.

Några möjliga idéer att påverka på olika nivåer föddes. Det gäller framför allt att kunna ha dialog med myndigheter, att dessa har respekt för de som lever och verkar på landsbygden och att det också finns respekt för gångna generationer när det gäller den småskaliga vattenkraften. Japp. Givande förmiddag!

Skäms, men jag har aldrig varit vid Åby sluss tidigare, bara åkt båt genom den en gång. Området vid slussen är ett utmärkt utflyktsmål med mycket historia. Grynfabrik som blev möbelindustri till exempel. Hembygdsföreningen hus är fullt med industriminnen och annat. Kafé på söndagarna, allt i ideell regi förstås. För några år sedan gjorde maken L och jag en oförglömlig tvådagars utflykt med båten. Vi skulle ta oss ända till Asa, nordligaste änden av Helgasjön, tänkte vi. Vi förbeställde slussning. Vädret strålande. Motorn la av före slussen och vi rodde genom den till de slussandes förvåning: Titta, en roddbåt! Nåväl. Vi fick inte igång motorn utan rodde vidare och gick iland vid Nykulla, där ett utsiktstorn finns, byggt av hembygdsföreningen. Där tältade vi. Dagen efter rodde vi tillbaka och orkade till Tolg. Där fick vi hjälp av svärsonen med att ta oss hem. Båtmotorn helt kass visade det sig.

Igår kväll hade vi distriktsstyrelsemöte och kväll är det styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Vår V-cykel, som är för kollektiv användning och forslande av grejer till torgmöten etc, har blivit saboterad under Karl-Oskardagarna. Den står vanligtvis parkerad utanför partilokalen. I eftermiddag träff med representanter för Smålandsidrotten och lunch tillsammans med partikamraten Eva-Britt Svensson och en ung kvinna, som skänker oss tavlor till partikansliet. Ja, riktigt trevlig dag! Kanske får jag ihop en motion om att ta itu med klassklyftor och segregering i Växjö kommun. Det uppdraget har jag tagit på mig och skjutit upp i flera månader. Detta kan vara dagen då det blir av.

Carin Högstedt

160818