10. aug, 2016

Wohlleben, trädens sociala liv, undersköterskeutbildning, Sydostleden

12 grader ute. Solstolarna symboliskt nog lagt sig ner i blåsten. Just nu iskallt regn. Å frukost inomhus för andra dagen i rad. Uppe redan halv sex med kaffeabstinens. Telefon kl 7. Radio Kronoberg ute och cyklade Sydostleden. Hade läst vår insändare i Smålandsposten idag. Direktintervju om vår syn på ledens beskaffenhet.

I måndags skrev Roya Hakimnia ledaren i Dagens ETC om ”Högerextrema hotet i ständig medieskugga”. Hon nämner bland annat det tyska högerextrema barnlägret i de småländska skogarna. Att dylika grupper har läger för barn i Sverige beror helt enkelt på att de är förbjudna i Tyskland. Ser i tidningen Smålänningen att SSU i Markaryd reagerar med insändare och uttalanden mot lägret, som lär ska ha som syfte att skola in barnen i en högerextrem doktrin. Bra SSU!

DN.s sommarbilaga 5/8 är synnerligen intressant under rubriken Mitt i naturen, om träd. En tysk skogvaktare, Peter Wohlleben, har skrivit en bok om trädens hemliga liv. Den kommer i september på svenska. Den har sålt i 350 000 ex i Tyskland, vilket lär vara en otrolig siffra för en fackbok. I den långa artikeln finns en av mina favoritförfattare med: Tomas Bannerhed. Det är inte bara fåglar som han gärna umgås med, det är även träd. Det upptäckte han inte i den småländska skogen utan på Norrmalmstorg i Stockholm! Läs! Artikeln får mig att minnas  hur jag som ung inbillade mig vara/ansåg mig vara  panteist, vilket jag tolkade, kanske inte helt korrekt, som att allt levande har en själ. Jag tänker också på den period när maken L och jag åkte runt i sydsverige och spårade upp svenska jätteträd, som beskrevs i en bok om jätteträd, som jag i skrivande stund inte hittar på hyllorna. Många av jätteträden finns i Östergötland. Den småländska Rumskullaeken är oslagen i storhet. Redan på 1700-talet hade den ett stort hål i stammen som användes av bönderna som redskapsskjul. Om jag minns rätt.  Wohlleben påstår inte att träd har känslor men näst intill, enligt DNs artikel. Ska bli spännande att läsa boken!

Mer intressant läsning – och högeligen upprörande; artikel i dagens Smålandsposten (10/8) om en fråga som engagerat Vänsterpartiet lokalt och regionalt. Ett vårdbiträde får arbeta i två år. Sedan är det krav på utbildning till undersköterska. Det är bra. Äldreomsorgen ska ha välutbildad personal. Den unge mannen som artikeln handlar om vill fortsätta i omsorgen, söker till utbildningen och får avslag. För att det finns för många undersköterskor? För många män i omsorgen? Nej, för att han har för 10 år sedan gått ut gymnasiet. Han har fullständig gymnasieexamen på medialinje. I Växjö kommun prioriteras de som inte har gymnasieexamen, när det gäller sökande till omsorgsutbildning. MEN heter det inte lära för livet? Är det inte brist på omsorgspersonal? Är det inte så att vi vill ha mer mixade arbetsplatser? Är det inte så att vi ska kunna byta inriktning på yrken flera gånger i livet? Ska vi inte vara glada för att personer med erfarenhet vill stanna kvar på vårdgolvet? Jag förstår inte hur något som är bra för alla kan slås ner av en byråkratisk bestämmelse. Jag trodde dessutom att den bestämmelsen var undanröjd. Det kan ju inte vara förbjudet att ta kloka beslut. Eller?

Ska ikväll till Vänsterpartiet Kronobergs arbetsutskottsmöte. Nu drar det igång på alla fronter.

Carin Högstedt

160810